Taraftarın forma aşkı, artık TOKEN ile tartılacak!

11.08.2021 - 00:07 | Son Güncellenme: 11.08.2021 - 10:14

Galatasaray ve Trabzonspor'dan sonra Fenerbahçe de kripto para piyasasına girdi. 'Fenerbahçe Token' nedir; kulübe ve taraftara ne kazandırıyor? İşte cevaplar...

Taraftarın forma aşkı, artık TOKEN ile tartılacak!

BARIŞ ERTÜL

Dijital dönüşüm içindeki 21. yüzyıl dünyası, hayatımıza giren yeni teknolojiler ve o yeni teknolojilerin getirdiği kullanım alanlarıyla baş döndürücü şekilde değişiyor.

 

1990’ların başında ortak bir bilgisayar ağı olarak doğan 'internet', yakın çağımızın bilgi ve iletişim ağı işleviyle tartışmasız en büyük buluşuydu. Ardından 2009 yılında gelen 'bitcoin' ise merkeziyetsiz ve kesin sınırlı bir dijital varlık olarak 'para', 'değer saklama aracı' gibi kavramları allak bullak edecek bir devrimdi.

Devasa bir pazar oluştu

Ancak bitcoin, kendi kullanım alanı ve de dolayısıyla vadettiği olağanüstü çözümlerle sınırlı kalmadı. Hayatımıza, arkasında yatan teknolojiyi, 'blok zinciri teknolojisi'ni de soktu. Blok zinciri teknolojisi sayesinde kripto ekosistemi inanılmaz şekilde büyüdü. 'Akıllı kontratlar', 'merkeziyetsiz finans' gibi yepyeni kullanım alanları, süratle dijitalleşen dünyada devasa bir pazar oluşturdu.

Fenerbahçe Token'ın değeri nedir?

Galatasaray ve Trabzonspor daha önce Socios firmasıyla ile kripto varlık olan token'a girmişti. İlk olarak Ajansspor'un duyurduğu üzere Fenerbahçe Spor Kulübü de bu piyasaya adım attı. Sırada Beşiktaş var. Fenerbahçe Token, Bitcoin'den sonraki en büyük kripto varlık olan 'Ethereum blok zinciri' üzerinde 'token'laştırılmış' bir akıllı kontrat ürünü. Peki bu token’ın değeri nedir? Ne olabilir?

 

Önce şunu söyleyelim: Bir kripto varlığın değeri, o kripto varlığın ne işe yaradığı ve arzının ne düzeyde sınırlı olduğuyla ölçülür.

Fenerbahçe Token'ın kullanım alanı

Fenerbahçe Token’ın 'whitepaper'ını; yani 'teknik açıklaması'nı okuduğumuzda, kullanıcısına Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 'dijital mecraları' üzerinden yarattığı değere ortak olmayı vadettiğini görüyoruz.

 

Fenerbahçe Token’ı, Fenerbahçe Kulübü ile anlaşmalı olan bir kripto para borsasından (Paribu) satın alan yatırımcılar, bu şekilde kulübe kaynak yaratmış olmanın (kripto borsasının kulübe taahhüt ettiği yıllık kazanç tutarı) yanı sıra, ellerinde Fenerbahçe Token bulundurdukları için, kulübün belirlediği bazı avantajlar ve önceliklerden de faydalanma hakkına sahip oluyorlar.

Fenerbahçe Kart'tan farkı nedir?

Bu noktada aklınıza gelecek olan soru şudur: Bunun klasik bir pazarlama yöntemi olan aidiyet ve sadakat programlarından ne farkı var? Fenerbahçe Kart sahibi olan bir taraftar da, kulüp tarafından organize edilirse, pekâlâ takımın antrenmanına alınabilir; başkanla yemeğe çıkabilir; takımla aynı uçağa binebilir; forma ve kombine indirim ve önceliklerinden faydalanabilir.

 

Plastik kartla da planlanabilecek bir sadakat ve ödül programı (Bir kripto borsasının reklam anlaşmasıyla ödeyebileceği gelir kalemi dışında) neden 'Fenerbahçe Token' diye bir dijital ürüne dönüştürülsün ki? İşte bu noktada devreye 'arz-talep dengesi' ve 'token ekonomisi' giriyor.

Arz-talep dengesi ve token ekonomisi

  1. Eğer bir token, 'arzı kesin sınırlı' bir varlık olarak tasarlanmışsa...
  2. 'Token ekonomisi' gereği ve 'akıllı kontrat' olması itibarıyla, 'arz politikası' kesin ve değiştirilemez olarak önceden belirlenmişse…
  3. Söz konusu 'token ekonomisi'nden hareketle, kesin olarak sınırlı olan arz, 'kontrollü bir enflasyonla' uzun yıllara yayılarak piyasaya arz edilmek suretiyle planlanmışsa…
  4. Hatta yine önceden kesin olarak belirlenmiş bir sportif başarı takvimine göre kulübün (toplam arz içinde olmak kaydıyla) elinde bulundurduğu bazı token’ları 'yakması' yani belirli bir 'token yakım planlaması' ile token toplam arzını azaltıcı işlemler yapması söz konusu olursa…Evet tüm bunlar olursa, zaman içinde token’a artan olası taleple birlikte, borsada işlem gördüğü fiyat da doğal olarak yükselir.

Token'ı olana da kazandıracak

Yani, bu token, klasik sadakat programlarından farklı olarak yeni nesil bir teknoloji sayesinde, elinde token bulundurana, kulübün imkanlarına ve yarattığı değere ortak olmakla birlikte, uzun vadede token’ın değerlenmesi sayesinde kazanç da sağlayabilir. Anlayacağınız, taraftar sadakati ve desteğinin yanına, kulübün orta ve uzun vadede sportif ve mali başarı koyabilmesi, artık sadece tribünleri, kongre sandıklarını, transferleri veya halka açık Fenerbahçe hisselerini ilgilendirmiyor.

Artık hayatımızda kripto borsasındaki fiyatı sürekli takip edilecek bir Fenerbahçe Token da var…

Hayırlı uğurlu olsun.

Senin için hazırladığımız haberler