Terim isyan etmişti: Ziya’nın Onyekuru’ya faulü için kural ne diyor?

08.03.2021 - 13:15 | Son Güncellenme: 08.03.2021 - 21:07

Galatasaray-Sivasspor maçında Ziya'nın topu vurduktan sonra Onyekuru'ya gelen tekmesi çok tartışıldı. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in VAR'da bulunan Ali Palabıyık için 'Top oynamadığı için bilmiyor tabii o ayağın çekilebileceğini. Daha bariz ne olabilir?" dediği pozisyon için IFAB'ın açıklaması net. İşte detaylar..

Terim isyan etmişti: Ziya’nın Onyekuru’ya faulü için kural ne diyor?

Hüseyin Özkök - AJANSSPOR
Süper Lig’de haftalar geçip sona doğru gelinmeye başladığı bu dönemde hakem tartışmaları bütün hızıyla devam ediyor. İş artık öyle bir boyuta geldi ki, ana unsur futbol ikinci plana düştü ve tüm karşılaşmalar adeta hakemlerin üzerinden oynanmaya başlandı. Bunda kulüplerin kendi hatalarını dahi hakemlerin üzerine yıkma çabasının yanında hakemler de yaptıkları fahiş, hatta bazen yazılı kuralların 180 derece aksine verdikleri kararlarla tartışmaların daha da alevlenmesine neden oluyor.

 

Dün akşam oynanan Galatasaray-Demir Grup Sivasspor karşılaşmasında da maçın hakemi Ali Şansalan takdir hatalarının yanında kurallarda açık olarak belirtilen bazı hatalar da yaptı. Biz her zaman olduğu gibi kuralların talimatların aksine verilen kararların üzerinde duracağız.

Bu hatalar şunlardı:

- Onyekuru’ya Ziya’nın topa vurduktan sonra gelen tekmesi.
- Marcao’nun kendisine omuz darbesi sonrası kart göstermemesi.
- Kalesinden itiraz için orta sahaya kadar gelen Muslera’ya sarı kart göstermemesi.
Bunun yanında kuralı uyguladığı doğru bir karar vardı. O da Gradel’e gösterilen ancak çok kişinin nedenini anlamadığı sarı kart.

Ziya-Onyekuru pozisyonu:

Sivasspor oyuncusu Ziya yüksekteki bir topa vurmasının hemen ardından kaçıramadığı için ayağı Onyekuru’nun sırtına sert bir şekilde geldi. Bu pozisyonun açıklamasını gelin IFAB cevaplasın.
Futbol Oyun Kuralları 12. Maddesi olan "Faul ve fena hareketler, direkt serbest vuruş" bölümünde yer alan tanımlama şu şekilde:

 

“Oyuncu eğer bir müdahale veya mücadelede dikkatsiz davranır veya aşırı güç kullanırsa bu topla temasın olup olmadığına bakılmaksızın bir ihlaldir. Hareketin dikkatsiz mi, kontrolsüz mü veya aşırı güç kullanılan bir hareket olup olmadığına bakılarak kart kullanılmaz veya kartın rengine karar verilir."
Yani IFAB’a göre Ziya kesinlikle faul yapıyor. Burada gösterilecek kartın takdiri şiddetine göre hakeme ait. Ali Şansalan ise Ziya’nın müdahalesi sonrası oyunu devam ettirdi. Burada da kulağımıza gelenler MHK’nin topa müdahale edildikten sonra rakibe gelen ayakların yere inmesi gerektiği düşüncesiyle hakemlere devam talimatı verdiği yönünde.

 

Marcao'nun omzu

Hakemlere dünyanın her yerinde verilen talimat futbolcuların itiraz sırasında kendileriyle vücut veya el-kol teması yapmaları durumunda en az sarı kart göstermeleri yönünde. Galatasaraylı oyuncu Marcao da itiraz sırasında Ali Şansalan’a çok yaklaştığı için sert bir vücut temasına neden oldu ancak Şansalan kartına başvurmadı.

 

Muslera'nın çıkışı

Yine dünyada hakemlere verilen talimat, kaleciler eğer uzakta cereyan eden bir pozisyona itiraz etmek için kalelerinden koşarak geldiklerinde kesinlikle kart gösterilmesi yönünde. Ancak bu durum da Türkiye’de pek uygulanmıyor. Anlaşılan o ki MHK bu yönde bir talimat vermiyor.
Şunu da hemen ekleyelim takım kaptanlarının itiraz etme konusunda takımdaki diğer 10 oyuncudan bir farkı yok. Hakemler sadece gerektiğinde muhatap olarak takım kaptanlarını alabiliyorlar.

 

Gradel'in sarı kartı

Sivasspor futbolcusu Gradel, Galatasaraylı Linnes’in kafaya çıktığı bir topta omzunun yüzüne gelmesi nedeniyle saha çizgilerinin dışına düştü ve orada tedavi görmeye başladı. Ancak saha dışında olduğunu ve oyunun başlaması halinde takımının 10 kişi ile maça devam edeceğini bildiği için oyunu geciktirme amaçlı olarak vücudunu saha içine almaya çalıştı. Bunun üzerine de hakem kendisine kurallara uygun bir sarı kart gösterdi.

Senin için hazırladığımız haberler