TFF derbi için nasıl bir karar verecek? Emin Özkurt'tan dikkat çeken sözler!

20.04.2018 - 15:52 | Son Güncellenme: 20.04.2018 - 15:52

TFF derbi için nasıl bir karar verecek? Emin Özkurt'tan dikkat çeken sözler!

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde oynanan ve olaylı geçen maç tamamlanamadı. Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt, bundan sonraki süreçte yaşanabilecekler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özkurt, “TFF’nin vereceği karar, içereceği mesaj açısından çok önemli olacak” diye konuştu.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Emin Özkurt’un değerlendirmelerinden Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

"Kabul edilebilir bir tarafı yok"

Bu yaşanan olayların kabul edilebilir, gerekçe üretilebilir bir tarafı yok. Olay açık ve net şekilde cereyan etti. Ev sahibi takımın taraftarı olduğu belli kişiler, Beşiktaş teknik direktörünü yaraladı ve maç tatil edildi. Hakem ilk devrede iki defa ara vermek durumunda kalmıştı. Hakem, uyarı görevini yerine getirdi. İkinci yarıda gerilim düşmedi. Gerginlik, Şenol Güneş’in yaralanmasıyla neticelendi. Spor hukuku ne diyor? TFF’nin 19.maddesi karşımıza çıkıyor. Müsabaka hakemi tatil etme yetkisini kullandı. Bu yetkiyi yerinde kullandı mı, kullanmadı mı? Buna TFF yönetim kurulu karar verecek.

TFF'den nasıl bir karar çıkar?

Önümüzde 3 tane ihtimal var. TFF Yönetim Kurulu’nun verdiği karara karşı Tahkim’e gidilebilir. Ama Disiplin Kurulu burada devrede değil. Yönetim Kurulu 3 ihtimalden birine karar verecek. İlk ihtimal Fenerbahçe’nin 3-0 hükmen mağlup sayılması. İkinci ihtimal, hakemin tatil kararını tatil uygun görmezse, başka bir günde yarıda kaldığı şartlarda tamamlanması ihtimali. Üçüncü ihtimal ise tatil kararını tatil görmediği takdirde, maçın yarıda kaldığı andaki skoruyla tescil edilmesine karar verebilir. Eğer hükmen mağlubiyete karar verirse, müsabaka Beşiktaş lehine 3-0 olarak tescil edilecek ve finale Beşiktaş kalmış olacak.

"Başka olayları örnek göstermek doğru değil"

Kritik değerlendirmeler var. TFF; eğer sahaya atılan cismin, Şenol Güneş’in başına gelmesi ve bu sebeple maça devam edememesini yerinde görürse tek bir ihtimal kalıyor. O da Fenerbahçe’nin hükmen mağlup sayılması. TFF, Güneş’in başına atılan madde sebebiyle maça devam edememesi ve maçın tatil edilmesini yerinde görmezse diğer iki ihtimale gidilebilir. Beşiktaş’ın teknik direktörü sahada olmadan maça devam edilebilir olması hukuki zeminden yoksun. Daha önceki başka olaylar örnek gösterilip maçın devam etmesi doğru bir örnek değil. Daha önce bunlar yaşandı, böyle oldu ifadelerinin hukuki geçerliliği yok. Teknik direktörü olmadan Beşiktaş’ın maça devam etmesi çok makul bir şey değil. Doktor raporlarına bakılır. Güneş’in kafasındaki yaralanmanın nasıl olduğu, ne tür bir cisimle gerçekleştiği de ortaya çıkacaktır.

6222 ve nefret dili vurgusu

Açıkçası bir özeleştiri yapmak gerek. Yasaların uygulanması gerekiyor. Bu işi beceremedik. 6222 sayılı yasa 2011’de çıktı. Aradan neredeyse 7 yıldan fazla bir süreç geçti. Halen aynı şeyleri konuşuyor. Bu yasa çıktıktan sonra sporda şiddet önlenecek denildi. Fakat; derbiler sonrası böyle şeyleri konuşuyor. Kasten yaralanma suçunu işleyen kişi yargılanacak. Kasten yaralama suçunu işlediği için kamu davası olacak. Cezai yaptırımlar olacak. Ama bu bizim problemimizi çözmüyor. Olay sonrasında dahi yapılan açıklamalar var. Halen birbirini suçlayan, gerilimi arttırıcı bir nefret dili var. Bu dili kullanan yöneticilerin de mesuliyetlerinin olduğunun hatırlatılması gerek.

"İlave cezalar çıkabilir"

Gelecek hafta TFF tarafından verilecek karar, içereceği mesaj için de önemli. Verilen karar maçla ilgili bir karar olacak. Ama bu takımların PFDK’ya sevkine engel olmayacak. Her iki takım oyuncuları da PFDK’ya gerek görülürse sevk edilip ilave cezaya maruz kalabilirler. Rakip takımı tahrik eden oyuncuların da ceza alma ihtimali gibi konular da var. Bunun da altını çizmekte fayda görüyorum.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler