TFF göz boyuyor ama AİHM'den döner

28.08.2020 - 16:35 | Son Güncellenme: 28.08.2020 - 16:38

TFF, Tahkim Kurul ve PFDK gibi hukuk kurulların yapısında değişiklik yapacak. AİHM'in "Kurullar bağımsız ve tarafsız değil" kararı gereğin TFF, 1 Eylül'de ana statüde değişikliğe gidecek. Kurul üyeleri TFF Başkanı öneremeyecek ve görev süresi 4 yıl olacak... Prof. Dr. Burak Gemalmaz, Ajansspor'un duyurduğu değişikliklerin AİHM için yeterli olmayacağını savundu. Gemalmaz'a göre TFF, göz boyuyor!

TFF göz boyuyor ama AİHM'den döner

AJANSSPOR-ÖZEL

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1 Eylül'deki genel kurulunda hukuk kurullarının seçimine dair statüde değişikliğe gidecek.

Ajansspor'un duyurduğu değişikliklere TFF Başkanı, kurul üyelerini öneremeyecek. Bu görev tamamen yönetim kurulunun uhdesinde olacak.

Kurulların görev süresi de 4 yıl olarak belirleniyor ve TFF yönetimi değişse de kurullar görev sürelerinin sonuna kadar kalabilecek.

Peki bu temel değişiklikler "TFF kurulları bağımsız değil" diyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ni (AİHM) ikna edecek mi?

Başta Tahkim Kurulu olmak üzere, hukuk kurullarının verdiği kararlar AİHM'e taşındığında TFF sıkıntı yaşar mı?

AİHM kararıyla tam örtüşmüyor

Konuya ilişkin olarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Gemalmaz ile konuştuk. Gemalmaz, yapılan temel değişikliklerin, AİHM'in verdiği kararın çerçevesine uymadığını belirtti. Gemalmaz, "AİHM, özellikle Tahkim Kurulu başta olmak üzere, kurulların üyelerinin TFF yönetiminin nüfuzuyla şekillendiğini vurgulayarak, bunun bağımsızlık ve tarafsızlık açısından sorun teşkil ettiğine hükmetti.

TFF statü değişikliğinde sadece başkana sınırlama getirmiş ve ama her şeyi yine yönetime bırakmış. Sonuçta başkan da bu yönetimin bir parçası. Yani esasen AİHM'in istediği değişiklik yapılmamış oluyor. Çünkü kurul üyelerini seçen yönetimler de AİHM'e göre kulüplerin istedikleri kişilerden oluşuyor ve dolayısıyla kurullar bir etkiye maruz bırakılıyor. Üyelerin seçiminin yönetim kuruluna bırakılmasıyla bir şey değişmiyor. Bir göz boyama. Literatürde buna 'hukuku dolanmak' denir. Özellikle Tahkim'in TFF dışında bir organ olarak konumlandırılması gerekir. TFF bünyesinde olduğunda, isteseniz de istemeseniz de yönetimin  bir organı olarak görülür" dedi.

Kurulların görev süresinin 4 yıla çıkartılması ve TFF yönetimi istifa etse de sürelerinin sonuna kadar devam etmelerini de değerlendiren Gemalmaz, "TFF yönetiminin de görev süresi 4 yıl. Aslında yine bir kader birliği söz konusu. Evet, TFF yönetimi istifa ederse kurullar göreve devam edebilecek ama bu da çok nadir görülen bir durum olur. AİHM, kurulların görev süresinin TFF'nin süresiyle özdeş olmamasını istiyor" diye konuştu.

Kurul üyeleri CAS gibi olmalı

Kurul üyelerinin yemin ederek göreve başlamasının AİHM tarafından istediğini kaydeden Gemalmaz, "Üyelerin kararlarından ötürü cezai yaptırıma tabii tutulmayacak olması, bağımsızlık ve tarafsızlığın tehlikeye düşmesi halinde dosyadan çekilme hakkının tanınması olumlu adımlar. Ancak bu değişikliklerin kanuni güvence altına alınması lazım. Çünkü bu kurullar en azından yarı yargısal yapılar. Dolayısıyla değişikliklerin TFF Kanunu'nda yer alması lazım. Pratikte belki sorun olmaz ama statü değişikliği yetersiz" dedi.

Tahkim Kurulu ve Uyuşmazlık Çözüm Kurulu üye yapısının CAS gibi olması gerektiğini belirten Gemalmaz, "Eski sabit üyeli yapı devam ediyor. Oysa CAS'taki gibi havuz olmalı ve taraflar bu havuzdan hakem seçebilmeli. Sabit üyeli kurul yapısı isabetli bir model değil. Kurul üyelerinin bağımsızlık ve tarafsızlığından şüphe duyulduğu haller için de bir itiraz mekanizması oluşturulmalı. Bunun için de düzenleme şart. Belki bu talimatlarda giderilir" dedi.

TFF şeffaf davranmıyor

Prof. Dr. Burak Gemalmaz, tüm futbol kamuoyunu ilgilendiren ve özünde bir insan hakları mezvusu olan kurul yapılarındaki değişikliklere dair TFF'nin şeffaf davranmadığının da altını çizdi. Gemalmaz, söz konusu değişiklik yapılmadan önce üniversiteler başta olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlara taslağın iletilerek önerelerin alınması ve üzerinde tartışılması gerektiğini belirtti.

Gemalmaz, TFF'nin ise 1 Eylül'deki genel kurulda oylayacağı değişiklikleri hangi yol ve yöntemle belirlediğinin bilinmediği ve bugün bile resmi sitesinden kamuoyunan bilgisine açıkça sunulmadığını dile getirdi. Gemalmaz, "Şeffaflık gözetilmedi. Bu doğru bir mevzuat üretme süreci değil" diyerek, sözlerini tamamladı.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler