TFF, olaylı derbi için ne karar verecek? Emin Özkurt değerlendirdi!

24.04.2018 - 16:36 | Son Güncellenme: 24.04.2018 - 16:36

TFF, olaylı derbi için ne karar verecek? Emin Özkurt değerlendirdi!

Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan ve tamamlanamayan Ziraat Türkiye Kupası yarı final rövanş maçıyla ilgili Türkiye Futbol Federasyonu’nun vereceği karar merakla bekleniyor. Spor Hukuku Uzmanı Avukat Emin Özkurt, derbi maçla ilgili verilecek karar öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Radyospor’da yayınlanan Spor Kazanı programında Özgür Sancar’ın sorularını yanıtlayan Emin Özkurt’un açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şöyle;

TFF neye göre karar veriyor?

Yöneticilerin açıklamasından ziyade TFF’nin vereceği karar önemli. Hakem, gözlemci raporları ve yayıncı kuruluşun görüntülerine bakar. Akabinde de bir neticeye varır. Olayların kabul edilebilir bir tarafı yok. Spor Hukuku bize ne diyor? TFF’nin 19.maddesi karşımıza çıkıyor. Müsabaka hakemi maçı tatil etme yetkisini kullandı. Bu yetkiyi yerinde kullandı mı, kullanmadı mı? Buna TFF yönetim kurulu karar verecek. Bu kritik.

"Şenol Güneş olmadan maça devam edilmesini beklemek mantığa aykırı"

Yasayı yorumlarken, taraftarlık kimliğini bir kenara bırakmak gerek. Hukuk ne diyor, hakkaniyet ne diyor? Buna bakmak lazım. Olayları izledik. Şenol Güneş’in kafasındaki yarığın gerçekten yara olup olmadığı konusu tartışılıyor. “Yeterince kan çıkmadı” deniliyor. Bu işin bir tıbbi boyutu da var. Şenol Güneş’in müdahalesini yapan doktor, hipokrat yemini etmiş bir isim. O da açıklama yaptı ve anlattı. Teknik adamlar sahada takımı yönlendiren, olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Tribüne gönderilmediği müddetçe olmazsa olmazlardır. Kulübedeki oyuncuyla aynı değerlendirilmezler. Teknik direktör olmadan Beşiktaş’ın devam etmesini beklemek, akla mantığa uygun gelmiyor. 19.madde çerçevesinde hakemin kararı belli.

"Hakem prosedürleri yerinde uyguladı

Her olay maçı tatil etmeye götürmemeli. Eğer böyle olursa maçlar bitmez. Futboldan bir şey anlamayız öyle olursa. Ama olayların ağırlığı, hakemlerin prosedürleri uygulayıp uygulamadığına bakmak lazım. Volkan Demirel taraftarı sakinleştirmeye çalışıyor, Quaresma da aynı şekilde. Sahada böyle bir sorumluluk görüyoruz. İkinci yarıda ise yedek kulübesinde olaylar cereyan ediyor. Hakem prosedürleri yerinde uyguladı.

"Hakem raporunda yaralanmanın sebebi yazıyor"

Şenol Güneş’in kafasına atılan cisim sebebiyle maç tatil edildi. Bu yaralanma, sanki soyunma odasında yapılmış gibi tabirler kullanılıyor. Hakem raporlarında, yaralanmanın atılan cisimden kaynaklandığı yazıyor. Bu çok önemli.

"Adil yargılamayı etkilemeye yönelik teşebbüs olmamalı"

Doktorun raporuna, gözlemci raporuna itibar etmiyoruz. Peki, neye itibar edeceğiz? Artık öyle bir hale geldik. TFF’nin neye göre karar vereceği belli. Yöneticilerin yapacağı açıklamalarla TFF karar vermeyecek. Hakem, gözlemci raporları ve yayıncı kuruluşun görüntüleri önemli. Karar daha çıkmadı. Bu bir yargı süreci. Kurulların, adil yargılama yapmasını etkilemeye teşebbüs edilmemeli. Bu nitelikte olabilecek açıklamalardan kaçınmaları lazım. Halen daha statlardaki gerginliğin artmasına yönelik ifadeler kullanılıyor. Kararı beklemek gerek. Ayrıca çıkacak kararı da Tahkim Kurulu’na da götürme ve itiraz etme seçeneği var.

"Tahkim'den çıkacak karar, başka bir mecraya götürülemez"

Sporun disiplinine yönelik kararlar bellidir. Tahkim Kurulu’na başvuru yapılabilir. TFF yönetim kurulu karar verecek, sonra Tahkim’e gidilebilir. Ancak; oradan çıkacak karar nihai karardır. Başka bir mecraya taşıyamaz. Uluslararası niteliği yok. Biz hukukçuların üzerine düşenler var. Tarafgir olmaktan kurtulmak ve yorumları da ona göre yapmakta fayda var.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ...

Senin için hazırladığımız haberler