Trabzonspor fitili ateşledi! Kulüpler 170 milyon dolar zararda…

08.12.2023 - 09:25 | Son Güncellenme: 08.12.2023 - 09:44

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'ın yeni dönem yayın ihalesiyle ilgili yaptığı açıklamalar, TFF tarafından 2022 yılında gerçekleştirilen yayın ihalesi sürecini yeniden gündeme getirdi.

Trabzonspor fitili ateşledi! Kulüpler 170 milyon dolar zararda…

AJANSSPOR - HABER

Ertuğrul Doğan, bordo mavili kulübün geçtiğimiz günlerde gerçekleşen olağan mali genel kurulunda yeni dönem yayın ihalesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Ertuğrul Doğan: "Artık deniz bitti"

Doğan konuşmasında Türk futbolunun uçurumun kenarında olduğunu belirterek, "Artık deniz bitti. Bu sene önemli bir yayın ihalesi var. Tüm kulüplerimizi çok yakından ilgilendiren ve hiç kimsenin hata yapma lüksünün olmadığı günlerdeyiz. Yayın ihalesi 500 milyon dolar seviyelerinden 90 milyon doların altına düştü. Örneğin Trabzonspor herhangi bir deplasmanda 3 puan alsa bile o deplasman masraflarını karşılayamayacak seviyede bir naklen yayın gelirimiz var. Hafta içi Kulüpler Birliği toplantısı gerçekleştirildi ve önemli konular konuşuldu. Bu konulardan en önemlilerinden bir tanesi yayın ihalesiydi. Bu sefer geçen sefer olduğu gibi tek bir yayıncı kuruluşun değil, 2 veya 3 kuruluşun katılacağı bir ihale olacağını düşünüyoruz. Bununla ilgili değerli federasyon başkanımızın ve yönetim kurulunun önemli çalışmaları var." ifadelerini kullandı.

Son yayın ihalesinde ne olmuştu? "3 firma teklif vermişti"

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'ın bu sözlerinin ardından TFF tarafından gerçekleştirilen son yayın ihalesi yeniden gündeme geldi. Doğan'ın “Geçen sefer olduğu gibi tek bir yayıncı kuruluşun değil, 2 veya 3 kuruluşun katılacağı bir ihale olacağını düşünüyoruz" açıklamasının aksine Türkiye Futbol Federasyonu'nun 2022 yılı Mart ayında 2022-2023 ve devam eden futbol sezonlarını içeren TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları için gerçekleştirdiği yayın ihalesine 3 firma katılarak teklif vermişti.

TFF, sözleşme imzalama hakkının Saran Group ve TRT'ye geçtiğini açıkladı

Yayın ihalesine Digiturk beIN Media Group'un yanı sıra Saran Group ve TRT de katılmış. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), yayın ihalesinde Digiturk ile sözleşme imzalanmasının söz konusu olmadığını ve yayın hakkı sözleşmesinin imzalanması için hakların Saran Group ile TRT'ye geçtiğini açıklamıştı.

Saran Group 5, TRT 2 paket için sözleşmeleri imzalayarak TFF'ye teslim etti

Yaşanan bu gelişme üzerine Saran Group, imza süresi için son tarih olarak verilen 14 Mart'ı dahi beklemelen 11 Mart 2022'de Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Süper Lig ve 1. Lig'de Paket 1-B, 1-C, 1-E, Paket 2 ve Paket 3 Yayın Hakları Sözleşmelerini imzalayarak teminat mektupları ile birlikte TFF'ye teslim ettiğini duyurdu. TRT de yayın ihalesinde 1-D ve 1-F paketleri için sözleşmeleri TFF'ye teminat mektupları ile birlikte teslim ettiğini açıkladı.

Saran Group'tan çığır açan Süper Lig TV teklifi

Saran Medya Group imzaladığı 5 paketin yanı sıra sahibinin Kulüpler Birliği olacağı Süper Lig TV adlı projesiyle ilgili teminatlı teklifini TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı'na sundu. Projeye göre Saran Group, kulüplere minimum 125 milyon dolar garanti para ve garanti bedelin üzerinde elde edilecek gelirlerin ise %85 Kulüpler - %15 Saran olacak şekilde gelir paylaşım modeli teklif etti.

Süper Lig TV'de ilk yıl 200 milyon dolar gelir hedefleniyordu

Süper Lig TV'nin yıllık kanal taşıma anlaşmaları ile tüm uydu ve internet üzerinden yayın yapan platformlara girmesi hedefleniyordu. Böylece ülke genelinde Süper Lig’in geniş kitlelere ulaşması hedeflenmişti. TFF'ye sunulan gelir modelleri ile henüz birinci yıl da 200 milyon dolar gelir elde etmek söz konusu idi. İkinci yılda ise 250 milyon doların üstüne çıkılması bekleniyordu.

Teklif kabul edilse bu sezon kulüpler 3 kat daha fazla para kazanacaktı

TFF, Süper Lig TV projesini kabul etseydi kulüpler bu sezon yayın gelirinden yaklaşık 3 kat daha fazla para kazanacaktı. Bu sezon BeIN Sport’un ikinci yıl için verdiği rakam 80 milyon dolar seviyesine kadar düşerken Süper Lig TV projesi ikinci yılında 250 milyon dolar seviyesine çıkacaktı.

TFF nedensizce süreci uzattı

Saran Group ve TRT yayın ihale süreciyle ilgili tüm yükümlülüklerini yerine getirip karşılıklı imzayı bekleme aşamasındayken, TFF tarafından süreç anlamsız bir şekilde uzatıldı. Bu süreçte TRT de ihaleden çekildiğini duyurdu. Saran Group, TRT'nin ihaleden çekilmesiyle yasal olarak sözleşme yapma hakkı kendilerine geçen 1D paketi için sözleşme imzalamaya hazır olduğunu duyurdu.

TFF ihaleyi iptal edip yayın hakkını beIN Sports'a verdi

Türkiye Futbol Federasyonu, ihale süreciyle ilgili tüm yasal sorumluluklarını yerine getiren Saran Group'la sözleşme imzalaması beklenirken, 23 Haziran 2022'de yaptığı açıklama ile yayın ihalesini iptal ederek, yönetim kurulu kararıyla TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig yayın hakları için Digitürk beIN Media Group ile 2 yıllık sözleşme imzalanması kararı alındığını duyurdu.

Kulüplerin aleyhine maddeler

Anlaşmanın detayında ise kulüpleri aleyhine olan maddeler olduğu ortaya çıktı. Anlaşma hem Türk Lirası üzerinden yapıldı hem de aylık ödemeler halinde paranın verilmesi kararlaştırıldı. Sözleşmenin ikinci yıla geçişinde ise enflasyon oranının yarısı kadar artacak şekilde sözleşme imzalandı. Böylelikle kulüplerin alacağı bedeller sözleşme imzası itibari ile dolara karşı her ay azaldığı gibi ikinci senede enflasyon artışı da tam yansıtılamamış oldu ve ikinci yıl (bu sezon) 80 milyon dolar seviyesine geriledi.

TFF, BeIN Media Group ile hem Süper Lig hem de 1. Lig için 2 Milyar 50 milyon (+150 Milyon TL) yayın anlaşması yapmıştı. İkinci yılda ise enflasyonun yarısı kadar zam yapıldı. Böylelikle %25-30 arasında zam yapıldı. Bu sezon elde edilen gelir, Saran Group tarafından teklif edilen Süper Lig TV projesinin ikinci yılında hedeflenen gelirin üçte biri kadar ancak oldu.

TFF’nin iptal gerekçesini kimse anlamadı

TFF'nin yayın ihalesini iptal kararıyla ilgili yaptığı açıklamada öne sürdüğü gerekçeler ise kamuoyu tarafından tatmin edici bulunmadı. TFF tarafından yapılan açıklamada yayın ihalesinin iptaline gerekçe olarak şu mazeretler ileri sürüldü: "Daha önce oluşturulan 9 kişilik Yayın İhale Komisyonu’ndan 7 üyenin ayrılmış, İstekli’lerin ihale şartnamesindeki şart ve koşullara uygun teklif vermemesi, bazı paketlere şartnameye uygun verilen tekliflerin toplamının hedeflenen fiyatın çok uzağında kalması ve yayın sektöründeki koşullar nedeniyle, 2022-2023 futbol sezonu ve devam eden sezonlara ilişkin yayın ihalesini iptal etmeye oy birliği ile karar vermiştir" denildi.

Saran Group şartname koşullarını yerine getirdi ama…

TFF’nin bu açıklamasının aksine Saran Group, TFF'nin yayınladığı yayın ihalesi şartnamesine uygun olarak sözleşmeleri belirtilen son günden önce imzalayıp, teminat mektuplarıyla birlikte TFF'ye iletmişti. Bu süreçte Saran Group basın toplantısı için gün beklerken TFF, aldığı yönetim kurulu kararıyla ihaleyi iptal etti. TFF, ihale iptal edilene kadar geçen sürede de Saran Group'un teminat mektubunu geri vermedi.

Senin için hazırladığımız haberler