Türk futbolunun kaderi Ahmet Nur Çebi'nin ellerinde

10.02.2021 - 15:32 | Son Güncellenme: 10.02.2021 - 15:40

Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Nur Çebi, Türk futbolu adına önemli bir sorumluluğu üstlendi. Başkan ve yönetimi bekleyen gelişmeler adeta Türk futbolunun da kaderini etkileyecek. Detaylar haberimizde...

Türk futbolunun kaderi Ahmet Nur Çebi'nin ellerinde

Ceyhun KUBURLU - AJANSSPOR

Son yıllarda Türk futbolu hızlı bir büyüme yaşarken pandeminin etkisiyle finansal veriler aşağı yönlü gitmeye başladı. 

Ahmet Nur Çebi'yi bekleyen ilk konu yayın hakları...

Yayıncı krizi ve maçların seyircisiz oynanması Türk futbol endüstirisini zorlamaya başladı. Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin Kulüpler Birliği Vakfı başkanı olmasıyla yeni bir dönemin de kapısı açıldı. Ancak başkan çok büyük bir sorumluluğu da üstlenmiş oldu. Başkanı bekleyen ilk konu yayın hakları olacak.

Aralık ayında çalışma başlayacak

Yayın hakları için Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği ortak çalışacak. Mevcut yayıncının sözleşme süresi gelecek yıl bitiyor. Yeni yayıncılarla ilgili süreç Aralık ayında başlayacak. İhale şartları masaya yatırılacak. 2016'da 500 milyon Dolar olan yayın gelirleri bugün 350 milyon Dolar'a kadar düştü. Kulüpler Birliği bu geliri arttırmanın yollarını arayacak. Yapılacak çalışmalarda en az 4-5 farklı yayıncının masada olması bekleniyor.

Dijital haklar olacak

Başkan Çebi yeni yayın ihalesine girilirken bir yandan da dijital hakkar konusunda çalışma yapmak zorunda. Bir önceki yayın ihalesinde tüm dijital haklar dönemin TFF yönetimi tarafından yayıncı kuruluşa verilmişti. Ancak yeni yayın ihalesinfe bu hakların farkları bir şekilde satılması planlanıyor. Yine aynı şekilde ligin isim hakkı konusunda Kulüpler Birliği'nin vereceği kararla 3. bir şirkete pazarlanabilecek. Başkan Çebi ve yönetimin ilk hedefi 2016 yılında 500 milyon Dolar'a satılan tüm hakları daha fazla bir tutara satabilmek olacak.

Harcama limitleri konusu

Bu alan da Başkan Çebi ve yeni yönetimin çalışmaları ile geliştirilecek. Bu alanda yapılması beklenen ilk çalışma şeffaflık olacak. Harcama limitleri açıklanırken tüm kulüplerin gelir ve giderlerinin de açıklanması planlanacak. Kulüplerin mali yapılarının düzlüğe çıkarılması adına çalışmalar gerçekleşecek.

Senin için hazırladığımız haberler