UEFA’da Rus çocuk krizi

Orhan Gülek
29.09.2023 - 13:59 | Son Güncellenme: 29.09.2023 - 14:05

UEFA İcra Kurulu, Rusya’nın U17 düzeyindeki takımlarının turnuvalarına bayraksız ve milliyetsiz olarak ülke dışında oynayacakları maçlarla katılması kararının alındığını duyurdu. İşte tüm detaylar

UEFA’da Rus çocuk krizi

Hüseyin ÖZKÖK

Rusya’nın 2022 Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasıyla birlikte çıkan savaşın ardından spor dünyasında Rusya takımları ve sporcularının turnuvalara alınmaması kararları gelmeye başladı. Bu kararı futbolda veren iki kurum, dünya futbolunun patronu FIFA ile Rusya Futbol Federasyonu’nun üyesi olduğu UEFA oldular. İki kurum da milli takım ve kulüp takımları düzeyinde tüm Rus takımlarını savaş bitene kadar kendi turnuvalarına almama kararı verdiler.

UEFA, Rusya Futbol Federasyonu’nu henüz ihraç etmedi

Bunun yanında UEFA Rusya’ya siyasi ve lojistik destek veren Belarus’un takımlarına da kendi ülkelerinde maç yapmayı yasakladı ve başka ülkelerde seyircisiz oynayabileceklerine hükmetti. Ama diğer yandan aynı UEFA, Rusya Futbol Federasyonu’nu kurum olarak UEFA’dan ihraç etmedi. Ayrıca UEFA İcra Kurulu’nda yer alan Rusya Futbol Federasyonu Başkanı ve Gazprom’a bağlı bir şirkette CEO görevini sürdüren Alexander Dyukov, bu görevine hala devam ederken kurulda oy kullanma hakkına da sahip. 

İcra Kurulu’ndan beklenmedik U17 kararı

İçlerinde TFF eski Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı’nın da yer aldığı UEFA İcra Kurulu 26 Eylül Salı günü Güney Kıbrıs’ta toplandı. Aslında toplantıda çok fazla önemli bir karar alınması beklenmiyordu. Sadece 2024 UEFA Süper Kupa maçına tek talip olan Varşova’nın bu talebi onaylanacak ayrıca çeşitli yaş gruplarındaki UEFA turnuva finallerinin yerleri belirlenecekti. Fakat İcra Kurulu toplantısından UEFA’nın kendi internet sitesinden duyurduğu toplantı gündeminde yer almayan beklenmedik bir karar çıktı.

İlgini Çekebilir
Ceferin: 'Şampiyonlar Ligi'nde olamazlar!"
Habere Git

Rusya-Ukrayna savaşı bitene kadar devam edecek

İcra Kurulu Rusya’nın U17 düzeyindeki takımlarının UEFA turnuvalarına bayraksız ve milliyetsiz olarak ülke dışında oynayacakları maçlarla katılması kararının alındığını duyurdu. Kararın gerekçesi olarak “çocukların yetişkinlerin aldığı kötü kararlar yüzünden cezalandırılmamasının gerektiği” ifade edildi. Açıklamada diğer tüm Rus takımlarına karşı yaptırımların savaş bitip barış sağlanana kadar süreceğinin de altı çizildi.

Tepkiler büyük

UEFA İcra Kurulu’nun aldığı U17 kararı Avrupa futbolunda ciddi bir krizin çıkmasına neden oldu. Başta Ukrayna olmak üzere İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, İsveç, Norveç, Finlandiya futbol federasyonları kararı eleştirirken Rusya U17 takımlarına karşı sahaya çıkmayacaklarını duyurdular. 

Norveç Futbol Federasyonu Başkanı Lise Klaveness de yaptığı açıklamada “Bu istisnai durumda milli takım futbolunu Rusya devletinden ayırmanın çok zor olduğuna ve rejimin üst düzey futbolu propagandasının bir parçası olarak kullanacağına inanıyoruz. UEFA'nın bu hafta konuyu gündemine alacağını bilmiyorduk ve böylesine önemli bir konuda UEFA'dan daha iyi bir uygulama yapmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Olumlu oy verenler kimler?

Normalde UEFA Başkanı haricinde 19 üyesi bulunan UEFA İcra Kurulu’nda Luis Rubiales ve Javier Tebas’ın kuruldan istifa etmeleri sonrası 17 üye toplantılara katılıyor. Güney Kıbrıs’ta Salı günü yapılan toplantıda yapılan oylamada kaç kişi ve kimlerin ret oyu verdikleri açıklanmadı ancak Sky Sports’un haberine göre Başkan Yardımcıları Laura McAllister (Galler), David Gill (İngiltere) ve Zbigniew Boniek (Polonya) ret oyu kullandılar. 

Almanya, olumlu oy kullandı

Buna karşın karara karşı çıkan İsveç Federasyonu’nun artık üyesi olmayan ancak İcra Kurulu’nda görevini sürdüren Başkan Yardımcısı Karl-Erik Nilsson’un evet oyu kullandığı haberleri geliyor. Almanya Futbol Federasyonu (DFB) temsilcisi Hans-Joachim Watzke ile ECA’yı temsil eden Karl-Heinz Rummenigge Bild’e yaptıkları açıklamalarda “çocuklar bu konuda hiçbir şey yapamaz” argümanıyla olumlu oy kullandıklarını açıkladılar. Türk üye Servet Yardımcı’nın da Türkiye ile Rusya arasındaki iyi ilişkiler nedeniyle büyük ihtimalle Rusya lehine oy kullandığı düşünülüyor. 

Avrupa parlamentosu üyesinden eleştiri

Avrupa Parlamentosu Mmilletvekili Viola von Cramon (Yeşiller) Sportschau'ya verdiği röportajda UEFA kararına karşı çıktı. Von Cramon, "Oyuncuların yaşı ne olursa olsun, Rusya bunu kendi propagandası için kullanacaktır" dedi. Alman Parlamenter; "Bu karar, Rusya'nın şu mesajı göndermesine olanak sağlıyor: 'Siyasi olarak izole değiliz, organizasyonlara katılabiliriz’. Rusya, siyasi meşruiyetini koruduğunu göstermek için sürekli kanıt arıyor. Bu nedenle UEFA'nın kararı tehlikelidir." ifadelerini kullandı.

IOC’nin de başı ağrıyacak

2024’te Paris’te yapılacak Olimpiyat Oyunları öncesinde Rus sporcular konusu IOC’nin de başını ağrıtıyor. IOC Başkanı Thomas Bach, bir süre önce yaptığı açıklamada Rus sporcuları bayraksız ve ülkesiz olarak Paris’te yarıştırmak istediklerini belirtmişti. Ancak buna ilk tepki Ukrayna’dan gelmiş böyle bir karar alınırsa oyunları boykot edeceklerini ve kendilerine 30 kadar ülkenin de destek verdiğini duyurmuştu. IOC’nin Rus sporcular kararını 2024’te vermesi bekleniyor. 

İşte UEFA İcra Kurulu

  • Aleksander Ceferin* UEFA
  • Karl-Erik Nilsson** İsveç
  • Zbigniew Boniek** Polonya
  • Armand Duka** Arnavutluk
  • Gabriele Gravina** İtalya
  • Laura McAllister** Galler
  • David Gill** İngiltere
  • Servet Yardımcı Türkiye
  • Andrii Pavelko Ukrayna
  • Jesper Möller Danimarka
  • Aleksandr Dyukov Rusya
  • Just Spee Hollanda
  • Philippe Diallo Fransa
  • Petr Fousek Çek Cumhuriyeti
  • Levan Kobiashvili Gürcistan
  • Hans-Joachim Watzke Almanya
  • Nasser Al-Khelaifi ECA
  • Karl-Heinz Rummenigge ECA

*Başkan
*Başkan Yardımcısı

Senin için hazırladığımız haberler