Uğur Meleke: 'Aykut Kocaman'ın Alex'i neden istemediğini...'

12.02.2018 - 10:49 | Son Güncellenme: 12.02.2018 - 10:49

Uğur Meleke: 'Aykut Kocaman'ın Alex'i neden istemediğini...'

Ünlü yorumcu Uğur Meleke, Radyospor'da Başakşehir - Fenerbahçe maçını değerlendirdi. Mert Elam'ın moderatörlüğünde Taktik programında konuşan Meleke özellikle Abdullah Avcı ve Aykut Kocaman'ın tercihlerini konuştu

'Maç öncesi 11'leri görünce biraz şaşırdım'

"Valbuena - Soldado - Dirar - Giuliano bekliyordum ama 11'leri maç öncesi görünce biraz şaşırdım. Geçen hafta Gençlerbirliği karşısında daha hareketli olan takımda Soldado'nun katkısı vardı. Fiziksel sebepleri olabilir Soldado'nun durumunda. Maç öncesinde ben bu 11'i beklemiyordum. Alper'i çıkarır Giuliano alır diye düşünüyordum. Hatta Dirar yerine ben olsam Alper'i oynatırdım"

"Epureanu - Emre - Mossoro sürekli oynayan isimler ve omurga. Omurganın 4'te 3'ü yoktu. Bunların eksik olmasına rağmen Abdullah Avcı'nın tercihleri de hatalıydı. Arda tercihi mesela. Manuel da Costa olabilir en azında 4-5 maçı var. Chedjou'nun hiç maçı yok"

'Aykut Kocaman bile bu kadar muvaffak olacağını düşünmemiştir'

"Başakşehir daha önce bir kaç büyük maça presle başalmış ve başarılı olmuştu. Geçen sezon 1-0 kazanılan Fenerbahçe maçı Mossoro gol atmıştı. Aykut Kocaman muhtemelen biz baskı ile başlayalım. Rakibin eksikleri de var diye düşünmüştür ama bu kadar muvaffak olacağını kendi bile düşünmemiştir"

"Buna karşı Başakşehir'in Beşiktaş deplasmanda 1-1 berabere kaldığı maçta Başakşehir baskı yapmış ve Şenol Güneş için şunu dile getirmiştim neden uzun vurmuyorsun diye eleştirmiştim"

'Liverpool'un Manchester City karşısında yaptığı gibi bir baskı'

"Fenerbahçe kolektif bir baskı ile başladı. Liverpool'un Manchester City karşısında yaptığı gibi bir baskı. Böyle eski dönemlerde santrfor'un yaptığı tek başıan baskı gibi değil takım halinde baskı yapıldı. Bütüncül ve sadece oyuncuya değil alana baskı yaptı. Beş altı dakikada iki pozisyon buldu ve 11 seçimine hak verdim"

'Abdullah Avcı'nın açıklamasının doğruluğu...'

"Başakşehir ayağa pas yaparak mı oynuyor? İlk 55 dakika ile son 35 dakika topla oynama oranlarını ayırmak lazım. Fenerbahçe sezon boyunca yaptığı gibi korumacı bir oyuna döndü. Abdullah Avcı'nın açıklamasının hem doğruluğu hem de gerçekliği tartışılır. Başakşehir'in kulübesi Galatasaray, Trabzonspor, Fenerbahçe'de yok."

"Başakşehir'in isim yaptığı oyun stili bu değil. Başakşehir'in geriden pas yaparak çıktığı daha önce böyle bir büyük takım maçı yok. Maçı kaybetme pahasına geriden pasla çıkma gösterisine devam etti"

'Başakşehir inat etmeyip uzun oynasaydı daha farklı olacaktı'

"Geçen sezon Başakşehir'in ilk santrfor'un Mehmet Batdal idi. Oyun tarzı olarak bu takımın en ileri oyuncusu neden Mehmet Batdal tipinde. Başakşehir'in A planı hep böylyedi"

"Baskı belli bölümlerde yapılır ve sonuç aldın aldın burası önemli. Belki 15 dakika yapacaklardı ama bu kadar iyi sonuç alınca 30-35 dakikaya yaydılar. Zaten Başakşehir'in ilk şutu 41 yada 42.dakikada attı. Bunu da sürdülebilir bir strateji değildir. Başakşehir inat etmeyip uzun oynasaydı daha farklı olacaktı"

'Herkesin Abdullah Avcı gibi göz göre göre yenileceğini sanmıyorum'

"Fenerbahçe'nin sezon başında beri oynadığı oyun çok kaliteli bir Anadolu takımı şeklinde. Başakşehir maçında da bu başarılı oldu. Fenerbahçe her zaman bu oyun ile kazanamaz ayrıca herkesin Abdullah Avcı gibi göz göre göre yenileceğini sanmıyorum"

"Aykut hocanın inandığı bu. Bu hafta boyunca Aykut hocanın sırrı, soyunma odasdı detayı gibi haberler hep çıkacaktır. Şundan olabilir turuncu öyle bir renk ki sürekli baksanız aptallaşıyorsunuz. Başakşehir belki turuncu rengi benimsedi ama tonunu değiştirebilirler. Forma rengi daha klas ve tok olması lazım"

'Haftaya mesela Fenerbahçe'nin rakibi Konyaspor olsa bu oyunu oynaması zor'

"Fizik gücü olarak Fenerbahçe iyi ama demekki Aykut Kocaman daha iyisini istiyor. Belki bazı oyuncuların yükselmesini istiyordur. Alanyaspor çok kapanan bir takım değil. Haftaya mesela Fenerbahçe'nin rakibi Konyaspor olsa bu oyunu oynaması zor. İki farklı strateji üzerinden gitmiyor ve o plana sadık kalıyor onu ilerletmeye çalışıyor. Aslında teknik adamlık biraz esneklik gerektiriyor"

"Bu mesleği 13 yıldır yapıyorum tekni kadamları anlamaya calışıyorum. Aykut hocayı da anladığımı düşünüyorum. Messi için Guardiola döneminde bu değerler çıkıyor. Messi kadar özel yetenekli, uzaklı değilsen koşacaksın. Her takımın kendi kalibresinde Messi'si vardır. Akhisar döneminde Gekas, Alanyaspor'da Vagner Love gibi. Bazı takımların toplam kalitesinin üzerinde bir oyuncusu var. Vagner Love'ın sakatlığı dönemde Saffet Susic kovuldu. Adam belki az koşuyor ama akılcı koşuyor"

'Valbuena konusunda Aykut Kocaman ile hemfikir değilim'

"Bugün kadroda kalite zaafiyeti o kadar büyük ki kaliteli oyunculara çok ihtiyacı var ki Valbuena konusunda hemfikir değilim Aykut hoca ile. Beşiktaş takımında Quaresma olmasa sistem yürür. Galatasaray'da Feghouli'yi çıkar sistem yürür. Valbuena çok kaliteli bir oyuncu evet Messi değil. Aatıf'ın kafasını çıkart Dirar'a tak farketmezsin"

'Fernandao çok coşkulu oynadı'

"Bu 11 ile Başakşehir'i sahasında yenersin ama diğer takımlara karşı Valbuena ve Giuliano'ya ihtiyacın olacak. Fernandao çok coşkulu oynadı. Limitlerini yuada kapasitesini zorladı. Böyle bir fizik kalitesi yok. Fernandao o hesapları yapan bir adam değil. Kafasında tilkilik olan bir oyuncu değil. Sol ayağıyla çok iyi gol attı iyi goller attı tam bir santrfor golleri kaydetti. Büyük takımın pas trafiğine katılabilecek bir oyuncu değil. Zaten kariyerinde büyük takımda oynayacak bir oyuncu değil. Böyle bir deneyimi de yok."

'Arda hazır değil'

"Arda daha önce skor olarak önde olduğu maçlarda sahaya sürülmüştü. Fenerbahçe maçında halen hazır olmadığını gösterdi. Boşluk bulursa alana orta yaptığını gördük ancak fiziksel olarak hiç hazır görmedim. Ben olsam 45 dakikada çıkartdım. Oyun göğüs göğüse ve oyuncu ile çıkartınca konuşunursun aslolan takımın menfaatleridir. "

'Aykut Kocaman kendisini oynatmazdı'

"Giuliano sezonun başında verimsiz koşuyordu. Şimdi biraz daha efektif koşuları var. Aykut Kocaman'ın neden onu çok sevdiğini gösterdi. Aykut Kocaman'ın Alex'i neden istemediğini anlatan da bir durum aslında."

"İlginçtir Aykut Kocaman da çok koşan böyle bir oyuncu değildi. Aksine çok inceci bir oyuncuydu. Son döneminde bütün golleri aşırtma, vole, topun dibine girerek atmıştı. Aykut Kocaman'ın böyle bir antrenör olması çok enterasan. Aykut Kocaman futbolculuk dönemindeki kendisini oynatmazdı. Çok inceci bir oyuncu. Oyuncu-antrenör olarak kendisini oyuna alıp 3 gol atmış İstanbulspor kümede kalırken Aykut Kocaman 200 gole ulaşmıştı" 

Senin için hazırladığımız haberler