TFF Eski Başkanı Kemal Ulusu: Kulüpler Birliği, Türk futbolunun başına dert oldu

02.08.2018 - 14:50 | Son Güncellenme: 02.08.2018 - 17:50

TFF Eski Başkanı Kemal Ulusu: Kulüpler Birliği, Türk futbolunun başına dert oldu

Türkiye Futbol Federasyonu Eski Başkanlarından Kemal Ulusu, spor gündemini değerlendirdi. Kulüpler Birliği konusunda eleştirilerde bulunan Ulusu, VAR sistemine de değindi.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Kemal Ulusu’nun açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

Kulüpler Birliği eleştirisi

Türkiye’de özerk futbol bizi çok ümitlendirmişti. Benim dönemimde çıkmasının da gururunu yaşıyorum. Kanunlaşma dönemi de Sayın Şenes Erzik döneminde oldu. Artık özerk futbol, özel federasyon olacak ve tüm bu sorunların üstesinden gelecek diye ümitlendik. Ama zaman geçti, bu tam tersine döndü. Hele bir de Kulüpler Birliği denen; Türk futbolunun başına büyük dert çıkaran bir dernek olunca ki bu dernek TFF’nin üstüne çıktı. Siyasi gücü arkasına alarak TFF başkan seçimlerinin tek seçicisi oldu.

"TFF, mali açıdan kulüpleri denetleme sıkıntısı çekiyor"

Şu anda çift başlılıktan ziyade tek başlılık var. Kulüpler Birliği, Türk futbolunu idare ediyor. Federasyon bundan çok sıkıntılı ve dertli. Onu göreve getiren kuruluş Kulüpler Birliği. Kulüpler Birliği bir aday çıkartıyor, o başkan oluyor. O başkanın Kulüpler Birliği’nin sözünden çıkmasına imkan var mı? Hele bunun başında Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi 3 büyük kulüp varsa ve tüm medya gücü bu kulüpler üzerindeyse, bu kulüpler istedikleri şekilde TFF’yi yönlendiriyorlar. TFF bu kulüpleri mali açıdan denetleme sıkıntısı çekiyor ve yapamıyor. Yapamayınca UEFA devreye giriyor ve Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ağır cezalar yiyor, Şampiyonlar Ligi’nden men edilip para cezaları alıyorlar. Gele gele transfer yasağına kadar geldiler ve bence bu Türk futbolu adına hayırlı oldu.

TFF'ye tavsiye

Bakın artık ligler başlıyor, 2. sınıf futbolcuların peşinden taraftara şirin gözükmek adına koşuyorlar. Ama ne kadar güzel genç futbolcu kardeşlerimiz geliyor. Mesela ben Beşiktaşlı Umut Nayir’den ümitliyim. Umut gibi Beşiktaş’ta öyle futbolcular var ki ama bu gençlerin önü açılmıyor. TFF’ye çok önemli bir tavsiyem olacak. Bizim zamanımızda genç takımlar A takımdan evvel oynardı ve o zamanlar sahalar 2 maç oynamaya müsait değildi. Ona rağmen oynarlardı, ben o zamanlar Beşiktaş’ın altyapı sorumlusuydum. Bizim Rıza’mız, Ziya’mız, Fikret’imiz seyircinin baskısıyla A takımda oynamaya başladılar. Metin, Ali, Feyyaz ortaya çıktı… Rıza 17 yaşında A takıma girdi. Genç takımı seyretmek adına binlerce seyirci gelirdi. Futbolcuya güç ve moral gelirdi ve çok daha iyi performans gösterirlerdi. Şimdi bunu niye yapmıyorlar, sahalarımız pırıl pırıl. Çıkarın bu gençleri, seyirci görsün, taraftar görsün, hocalar görsün… Bizim bir Trabzonspor-Beşiktaş maçı olurdu, 40 bin kişi seyrederdi. TFF’nin bu heyecanı yeniden yaratması lazım.

"İnşallah UEFA'nın koyduğu şartlar ders olur"

Altyapı açısından bahsettiğim o futbolcular nerelere geldi? Şimdi hepsi teknik direktör. Fenerbahçe ya da Galatasaray’dan sayabilir misiniz bana? TFF Eski Başkanı olarak diyorum ki A Takım maçlarından evvel genç arkadaşlarımız kendilerini göstersinler. İnşallah büyüklerimiz bu para sıkıntısı içerisinde altyapıya eğilirler ve kendi çocuklarını yetiştirirler. 16-17 yaşında siyah-beyaz forma giyerek takım ruhu ile oynayan futbolcuların takıma faydaları başka oluyor. Bizim o futbolcularımız boş kağıtlara imza attılar, başka yere gitmediler. İnşallah UEFA’nın koyduğu şartlar ders olur.

VAR sistemi Türkiye'de neleri değiştirecek?

VAR hakem hatalarını asgariye düşürecek diye bir tez var. Fakat; hakem hataları tamamen ortadan kalktığı zaman futbolun heyecanının ve güzelliğinin de kalkacağını bilmek lazım. Göreceksiniz. Futbol hataları ve sevaplarıyla güzel. Futbolda heyecanı dağlayan şeylerden bir tanesi de bu. Bizim kendimize öz bir yapımız var. VAR sisteminin tanıtıldığı bir törende Fikret Başkanımızın ‘’Futbola huzur geldi’’ beyanını gördüm. Bunu sözde bırakmasınlar, inşallah gelmiştir. Ama bunu ben 1.devrenin sonunda tekrar Fikret Başkan’dan duymak istiyorum. Bizim hakem camiasında birlik ve beraberlik maalesef yok. Dolayısıyla VAR sistemi ile sahadaki hakemleri kontrol edecek, bu kararları verecek olaylarda çok sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum.

"VAR’ın hakemlik müessesine uyacak bir sistem olduğuna inanmıyorum"

Bir kaç maç seyrettim bu sene, VAR sisteminin başında FIFA kokartlı bir hakemimiz vardı. Saha içindeki hakemimiz o kadar tecrübeli değildi. VAR’ın başındaki hakem de hata yapabilir. Hakem kardeşimiz VAR’ın başındaki hakem kardeşimizin isminden, FIFA kokartından çekinerek kararını değiştirdi. Bunlar da var. Bizim milletimiz, insanlarımız henüz daha bu tür şeye yatkın olduğunu zannetmiyorum. Temennim inşallah olur. Bu sezon için hayırlı olsun diyorum, her zaman bir yenilik güzel bir şeydir. Bunu daha yavaş yapsak ve hakemlerimizi daha güzel eğitseydik… Hakemlerimiz hazır mı, değil mi? Yapıldı, oldu… Bundan sonra eski başkan ve futbol adamı olarak başarılar dileyeceğiz. Destek vermiyorum ama bu demek değildir ki bu karar yanlıştır. Biz destekleyeceğiz, yardımcı da olacağız. MHK’nın hakemlerini çok iyi eğitmesi lazım. Ben özde VAR’ın hakemlik müessesine uyacak bir sistem olduğuna inanmıyorum.

Senin için hazırladığımız haberler