Ustası, Erol Bulut'un karnesini verdi

13.11.2020 - 11:29 | Son Güncellenme: 13.11.2020 - 12:30

Fenerbahçe'nin unutulmaz isimlerinden olan Özcan Kızıltan, antrenörlüğe adım atmasında önemli rol oynadığı Teknik direktör Erol Bulut için konuştu.

Ustası, Erol Bulut'un karnesini verdi

Ahmet UYKAN-AJANSSPOR

Fenerbahçe teknik direktörü Erol Bulut'un antrenörlüğe adım atmasında önemli rol oynayan Özcan Kızıltan, eski yardımcısının 8 haftalık performansını Ajansspor'a değerlendirdi. Halen Erzincanspor'un teknik patronluğunu yapan tecrübeli hoca, Kartalspor ve Malatyaspor'da birlikte çalıştığı genç meslektaşını överken bazı tavsiyelerde de bulundu. İşte Sarı Lacivertli kulübün unutulmaz isimlerinden biri olan Kızıltan ile yaptığımız röportajdan öne çıkan başlıklar...

Konya yenilgisi şaşırttı ama şampiyonluk gelecek

Erol hoca, bizden ayrıldıktan sonra çok yol kat etti. Kendi başına Malatya'da ve Alanya'da başarılı işler yaptı. İlk günden beri Erol hocanın F.Bahçe için doğru isim olduğunu söylemiştim. Çok çalışkan, disiplinli ve vizyonu olan biri. Konyaspor maçına kadar F.Bahçe şampiyonluğun en büyük adayı olarak görülüyordu. Konya mağlubiyeti insanları biraz şaşırttı. Ama ben Erol hocaya güveniyorum.F.Bahçe'nin hocası olmak kolay değil. Sorumluluğu büyüktür. Sabırlı olmak lazım. Ben onun mutlu sona ulaşacağına inanıyorum.

Oyun planı sadece Caner'in ortaları mı?

İşler iyi giderken bak Caner ne kadar iyi oynuyor, ortalar yapıyor deniyordu. Hatta Caner, Milli Takım'a neden alınmıyor diye Şenol Güneş eleştiriliyordu. Caner de Gökhan da çok formda. Bu iki oyuncu elinizde varsa artık oyun kurgunuzu onlara göre planlamanız lazım. Atılan birçok golde bu iki oyuncunun direkt katkısı var. Hücum elemanlarından daha faydalı oldular. İkisi de dominant karakter oyuncular. Özellikle Caner, duran toplarda, akan oyunda yaptığı ortalarla da enteresan pozisyonlar yaratıyor. Fakat söylendiği gibi doldur-boşalt oyunu değil bu.

Hücüma çıkan beklerin varsa derdin de olur

Belki şu yapılabilir. Erol Hoca mutlaka detaylı analizini yapmıştır. Dönen ortaları kazanıp gol şansını sürdürmek lazım. En büyük handikap bu iki bek öne gittiklerinde arkalarını dolduramamak. Çünkü Gökhan ve Caner hücuma katkı sağlıyor ama savunmayı da aksatabiliyor. O tempoda oynamak çok zor. Mesela son Konyaspor maçında ve ondan önceki Antalya deplasmanında Caner'in bölgesinden goller yendi. Bilhassa Podolski'nin attığı golde Caner kademeye gidebilirdi. Ama geç kaldı. Bu zaaflar yaşanacak. Bunların önlemini almak gerek.

Transferler kağıt üzerinde tamam fakat...

Yeni alınan oyuncuların hemen hepsi kariyerli ve özellikleri olan oyuncular. Ama bu başarı için bir ölçü değil. Bir araya geldiklerinde ne yaptıkları önemli. Bu her takım için geçerli. Kompakt bir oyun anlayışını yakalayamazsınız zaman içerisinde sıkıntılar yaşayabilirsiniz. O yüzden Erol Hoca sürekli orta sahada ve hücum hattında farklı oyuncuları deniyor. Fenerbahçe'nin şu anki oyuncu kadro yapısında kafa karıştıran çok oyuncu var. Özellikle orta alanda. Mesela Gustavo- Sosa-Ozan. Şimdi bu 3 oyuncu ile nasıl oynamak lazım?

Ne Ozan ne de Sosa 10 numara değil

Ozan 10 numara gibi oynadı ama olmadı. Çünkü 10 numara değil. Sosa da değil. Pelkas ise 10 numara. Sosa çok özel bir oyuncu. Trabzon'da olağanüstü işler yaptı. Gustavo da 6 numara da çok dengeli. Onun yanında Ozan mı Sosa mı olmalı diye sorsanız tercih etmek zor. Bazen 6 numarada Ozan-Sosa oynayabilir. İkisi de iki yönlü oyuncu. Sadece beklerin ortaları ile duran toplara bağlı kalmamak adına bu tercih yapılabilir. Özellikle merkezden gitmek için Sosa kullanılabilir. Sosa'nın Ozan'a kıyasla daha etkili ve net şutları var.

Mert Hakan, Fenerbahçe'de oynadığını bilmeli

Geçen sezon Sivasspor'da ortalığı ayağa kaldıran Mert Hakan Yandaş, bugün Fenerbahçe'de kendini gösteremiyor. Oynayamamasının sebebi Fenerbahçe formasının ağırlığı. Büyük takım oyuncusu olmak kolay değil. Sadece yetenekli olmak yetmiyor. Baskı altında yeteneklerini sergileyebilmeli. Güçlü iradeye sahip oyuncular F.Bahçe'de kalabilir.

Alper Potuk'tan kimse ders almamış!

Ozan, Milli Takım'da form yakaladı. Erol hoca da bunu değerlendirdi. Özverili oynuyor ama ondan beklenen 10 numara değil. F.Bahçe aynı hatayı yıllarca Alper için yaptı. Alper'den 10 numara yaratılmaya çalışıldı. Alper'den kenar oyuncusu da olmaz. Onun en büyük özelliği orta sahada mücadele etmesi, adam eksiltmesi ve top kazanması. O yüzden Eskişehir'den alındı. Ama F.Bahçe'de teknik direktörler Alper'in bu özelliğini unuttu. Alper, belki başka takımlarda 10 numara oynayabilir. Fakat F.Bahçe'de yapamaz.

Serdar Aziz, artık dengeli oynamalı

Defans hattında Lemos ile Tisserand'ın oynamasından yanayım. Serdar Aziz, deneyimli bir oyuncu ama çok basit hatalar yapıyor. Gereksiz müdahaleler de bulunuyor. Kart görüyor ve penaltılara neden olabiliyor. Serdar'ın daha olgun oynamasını bekliyorum. Savruk hareket ediyor. Duran toplarda savunma zorlanıyor. Serdar'ın oynadığı takım böyle basit goller yememeli.

Forvette Samatta'mı Cisse mi olmalı?

Önde de karmaşık bir durum var. Samatta mı Cisse mi derseniz ben Cisse'yi oynatırım. Tamam Samatta dinamik bir oyuncu. Fakat teknik direktör gözüyle değil de F.Bahçe'de top oynamış biri olarak Cisse'de ısrar ederdim. Çünkü geçen sezon ligde 22 gol attı ve ligimizi iyi tanıyor. Tabi ki dışardan ahkam kesmek doğru değil. Erol hoca oyuncuların son durumlarını daha iyi biliyor.

Fenerbahçe neden hücümda zorlanıyor?

Thiam, alternatif oyuncu olur. O bölgede topu tutabilen yaratıcı özelliklere biri olduğunu düşünmüyorum. Thiam, geniş alan oyuncusu. Kontrtataklarda iş görür. Kapanan takımlara zorlanır. Aynı şekilde Valencia da dar alanda oynayamaz. Perotti, yetenekli ve kaliteli. Fakat henüz hazır değil. Erol hoca, ön tarafı istediği hale daha getiremedi. Arayış içerisinde. Orada uyum yakalanmadı. F.Bahçe, bu yüzden zorlanıyor.

Senin için hazırladığımız haberler