TFF, Yeni MHK Başkanı'nın Lale Orta Olduğunu Açıkladı!

29.01.2023 - 19:31 | Son Güncellenme: 29.01.2023 - 20:22

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) yeni başkanını duyurdu. Yapılan resmi açıklamada göreve Lale Orta geldi. Detaylar...

TFF, Yeni MHK Başkanı'nın Lale Orta Olduğunu Açıkladı!

AJANSSPOR HABER

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanlığı'na yeni atamayı gerçekleştirdi. TFF Başkan Mehmet Büyükekşi, tarihte bir ilke imza attı. MHK'nın yeni başkanı Lale Orta oldu. 

TFF Başkanlık seçimi olacak

Yakın zamana kadar yayıncı kuruluşta Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban ile birlikte Trio isimli programda yorumculuk yapan Lale Orta, Haziran 2023'e kadar MHK Başkanı olarak görev yapacak. Haziran'da TFF Başkanlık seçimi yapılacak. 

TFF Lale Orta'yı resmen duyurdu

TFF'nin internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada,  "Yönetim Kurulu bugün gerçekleştirdiği toplantıda aldığı kararla; Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı'na Prof. Dr. Lale Orta'yı getirmiştir" denildi. Buna göre yeni MHK yönetimi şu isimlerden oluştu:

Başkan:

Prof. Dr. Lale Orta

Üyeler: 

Tolga Özkalfa
Ahmet İbanoğlu
Cemalettin Ali Kunak
Prof. Dr. Ali Kızılet
Süleyman Abay
Sadettin Güler
Aynur Aysun Akar
Hamza Mısır

 

İlk kadın antrenör, ilk kadın hakem

TFF'den yapılan açıklamada Lale Orta'nın Türkiye'nin ilk kadın futbol antrenörü, ilk kadın futbol hakemi ve FIFA kokartlı ilk kadın hakemlerden biri olduğu vurgulanarak, "Prof. Dr. Lale Orta başkanlığında göreve başlayacak olan MHK'nın; futbola değer katarak Türk futbolunu uluslararası alanda daha yüksek seviyelere getirmek için üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceğine inanıyor, yeni MHK Başkanı ve üyelerine görevlerinde başarılar diliyoruz" denildi.

Yeni MHK Başkanı Lale Orta kimdir?

Bir kadın spor insanı olarak bir çok ilke imza atan Lale Orta, 1960'da İstanbul'da dünyaya geldi. Ailesinin teşvikiyle spora yönelen Orta, Türkiye'nin köklü kuruluşlarından olan Vefa Kulübü'nde basketbol oynadı. Lale Orta, daha sonra Türkiye'nin ilk kadın futbol kulübü olarak kayıtlara geçen  Dostlukspor Kız Futbol Kulübü'ne girdi ve kalecilik yaptı. 

Futbolu bıraktı antrenör oldu

1976'den 1989'a kadar Dostlukspor'da futbol oynayan Lale Orta, diğer yandan eğitim hayatına da devam etti. Orta, 1986'da Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Orta, buna karşın sporla ilişkisini kopartmadı ve 1985'te antrenörlük için adım attı. Kursu birincilikle bitiren Orta,  Türkiye'deki ilk futbol antrenörü kadın unvanını da aldı.

Süper Lig'de ilk maçında yardımcı hakem oldu

Lale Orta, antrenörlüğün yanı sıra hakemlik eğitimine de başladı ve burada da başarılı olarak TFF kadrosuna girdi. Erkekler liginde düdük çalmaya başlayan Orta, uzun yıllar o 2. ve 3. ligde maç yönetti. Orta, Süper Lig'de ilk olarak 20 Mayıs 1990'daki Galatasaray-Sarıyer maçında yardımcı hakem olarak görev aldı. Lale Orta'nın yönettiği ilk Süper Lig maçıysa Sakaryaspor - Ankaragücüspor maçı oldu. Böylece Lale Orta, Süper Lig'de düdük çalan ilk kadın hakem olarak  tarihe geçti.

FIFA kokartı taktı dünyada 60 yönetti

Marmara Üniversitesi'nin Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'da akademik eğitimine de devam eden Lale Orta, 1993'te "Türk Spor Teşkilatı İçinde Futbol Hakemliği Statüsü" başlıklı teziyle yüksek lisansını yaptı. Hakemlikte de ilerlemeye devam eden Orta, 1995'te FIFA kokartı taktı. Orta, toplam 60 uluslararası maç yönetti. 

İstanbul'da stada adı verildi

Lale Orta, 2006-2009 arasında UEFA'da Delege ve Hakem Gözlemciliği;  2006-2007 arasında da UEFA Hakem Eğitimciliği görevlerini yürüttü.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Lale Orta'ya, "Kadın ve Spor 2002 -Avrupa Kıtası Büyük Ödülü"nü verdi.  2003'deyse UEFA, Orta'yı Avrupa'daki en iyi 17 hakemden biri olarak seçti.
Lale Orta, 21 Mayıs 2005'te Djugarden-Alvsjö arasındaki UEFA Kupası Kadınlar Finali'ni yönetti.  Tüm bu başarılardan sonra Lale Orta'nın adı Küçükçekmece Stadı’na verildi. 
Lale Orta, Okan Üniversitesi Spor Yönetimi Bölümü'nde öğretim üyeliği görevine de devam ediyor.

Senin için hazırladığımız haberler