Yayıncı, kulüplere de TFF'ye de rest çekti!

15.04.2020 - 14:37 | Son Güncellenme: 15.04.2020 - 14:41

Yayıncı, kulüplere de TFF'ye de rest çekti!

Koronavirüs nedeniyle ertelenen liglerin ne zaman başlayacağı belirsizliğini korurken, yayıncı kuruluş Digitürk'ün ödemeleri dondurması kulüplerin tepkisini çekti. Kulüpler Birliği Vakfı yaptığı açıklamada, yayıncıya seslenerek, ödemeleri dondurmamasını talep etti. Kulüpler bu sezon öncesi yayıncı kuruluşun ekonomik zorluk nedeniyle yaptığı indirim talebini kabul ettiklerini hatırlatarak, fekakârlık zamanının yayıncı olduğunu belirtti.

AJANSSPOR-HABER ANALİZ

Digitürk ise verdiği cevapta kulüplere adeta rest çekti. Açıklamanın satır aralarında çok önemli mesajlar bulunuyor.

Yayıncı kuruluş "Digiturk, dünya genelinde bazı yayıncılar naklen yayın lisans anlaşmalarını feshetmeye karar verirken bu tür bir adım atmamış, sadece ödemelerini geçici bir süre için dondurmuştur" diyerek, adeta gözdağı verdi. Yani yayıncı kulüplere, "Salgın bahanesiyle ben de mi sözleşmeyi feshedeyim" demeye getiriyor.

Bir diğer mesaj da muhatap konusunda... "Digiturk'ün naklen yayın lisans sözleşmesine ilişkin unsurları kulüplerle veya Kulüpler Birliği ile doğrudan görüşmek gibi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Bununla beraber, ödemelerin oynanmış olan karşılaşmalara göre yapılması da Digiturk ile TFF arasında görüşülmüş bir konudur" diyen yayıncı, kulüplere açıkça sizin karışma hakkınız yok diyor.

Günü kurtaran anlaşma yapılmış

Eski Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) Başkanı avukat Hüseyin Karaahmetoğlu, Digitürk'ün açıklamasını Ajansspor için yorumladı. Karaahmetoğlu, "Yayıncı açıklamasını TFF ile yapılan sözleşmeye dayandırıyor ve diyor ki 'Biz haklıyız'. Bu da gösteriyor ki, yayıncı kuruluş TFF ile çok sağlam bir sözleşme yapmış. Bir ticari kuruluş olarak yayıncı elbette kendi çıkarına göre en yüksek çıkarı gözeten sözleşmeyi yapar. Peki TFF ne yapmıştır? 'Yayın anlaşmasını yapalım da ne olursa olsun' anlayışıyla anlaşma yapmış. Amacı günü kurtarmaktı ve bunu yaparak yayıncı kuruluşun dayattığı tüm şartları kabul etti" dedi.

Kulüpler Birliği'nin yayıncı kuruluşa yaptığı 'Ödemeleri dondurma' çağrısının haberi için tıklayın

TFF'nin eli kolu bağlı

Karaahmetoğlu, Digitürk'ün elindeki sağlam sözleşmeye güvenerek TFF'ye rest çektiğini savunarak, "Yayıncı 'Üzerime gelmeyin yoksa diğer ülkelerdeki yayıncı kuruluşların yaptığı gibi sözleşmeyi mücbir sebebe dayanarak fesih ederim' diyor. Yayıncı kuruluşun basın açıklamasının içeriğinden anladığım bu. Yapılmış sözleşme ile TFF'nin eli kolu bağlamıştır.

Yayıncı kuruluş diğer yandan abonelerden ücret almaya devam ediyor. TFF, bunu bile hatırlatıp kulüplere ödemelerin devamını isteyemiyor. Şunu da düşünmek lazım: Aboneler ödeme yapmasa acaba yayıncı kuruluş Türkiye'de durur mu? Bu arada yayıncı sinema kanalı ve bir kaç para kanalı açtığını belirtiyor ancak bu bunların bedeli naklen yayın bedelinin onda biri kadar" diye konuştu.

Wimbledon'unu örnek alsınlar

TFF'ye Wimbledon Tenis Turnuvası yönetimini örnek veren Karaahmetoğlu, "Wimbledon, koronavirüs nedeniyle bu sene iptal edildi. Turnuva organizatörleri bunun için sigorta şirketinden 141 milyon dolar aldılar. Çünkü 17 yıldır turnuvaya sigortalamışlar. Ve bunun karşılığında ödedikleri sigorta primiyse sadece 2 milyon dolar! Düşünün, 17 yılda 2 milyon dolar ödeyip, bugün bir sezon için 141 milyon dolar aldılar" dedi.

Yüzde 10 indirim yapıldı, 5.80'e sabitlendi

Geçen Ağustos'ta uzun süren görüşmeler sonunda TFF ile Digitürk arasında indirim anlaşmasına imza atılmıştı. Bunun sonucundan yıllık yayın ihalesi tutarı olan 440 milyon dolarda yüzde 10 indirim yapılarak yıllık gelir 410 milyon dolara düşürülmüştü. Anlaşma gereği dolar kuru da 5.80 olarak sabitlenmişti.

Dolar kuru bugün itibarıyla (15 Nisan 2020) 6.88 TL...

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler