Yeşil sahanın ilham kaynağı: Pele

11.02.2020 - 18:12 | Son Güncellenme: 11.02.2020 - 15:23

Yeşil sahanın ilham kaynağı: Pele

Edinho'nun babası Pele hakkında söylediği sözler spor gündemini etkilerken, Brezilyalı efsanenin hayranlarını üzdü. Edinho yaptığı açıklamada "Kalçasından geçirdiği ameliyat nedeniyle çok narin. Sadece yürüteçle adım atabiliyor. Bu da onu bir tür depresyona soktu. Düşünün, o futbolun kralıydı ve daima görkemli bir kişilikti. Şimdi ise yardım almadan yürüyemiyor. Utanıyor, görünmek istemediği için inzivaya çekildi" ifadelerini kullandı.

HASAN BEGDİLİ

Uluslararası Atletizm Komitesi tarafından geçtiğimiz yüzyılın sporcusu seçilen ve FIFA tarafından da Maradano ile birlikte yüzyılın futbolcusu seçilen Pele artık inzivaya çekilmiş bir efsane.

İnsanüstü bir kariyer

Kariyerinde sadece Santos ve New York Cosmos formaları giyen Pele insanüstü bir kariyere sahip. 1363 maça çıkan Brezilyalı efsane bu maçlarda 1281 gol atarak kırılması zor bir istatistiğe imza atmıştı. Aynı zamanda Brezilya ile 92 maça çıkan efsane 77 kez de bu formayla gol sevinci yaşamıştı.

Dünya onu 1958'de tanıdı

İletişim araçlarının bu kadar yoğun olmadığı, dünyanın henüz 'Küresel Köy' haline gelmediği 1958'de Dünya Kupası, İsveç'te düzenlenmişti. 1950'de yaşanılan şoku atlatamayan Brezilya, ilk zaferini kazanmak istiyordu. Bu yetenekli futbol ülkesinin kadrosunda bulunan Pele o zamanlar henüz 17 yaşındaydı. Dünya Kupası ise onun vitrine çıktığı, herkes tarafından bilinmesine yol açacak bir araca dönüşmüştü. Attığı 6 golle Brezilya'yı şampiyonluğa taşıyan en önemli futbolculardan biri olan Pele; dünya için bir ikona ve klişeye dönüşüyordu. Fakir bir ailede doğan siyahi birinin ülkede en çok sevilen kişi olma yolunda ilerlemesidir bu klişe.

Brezilya'nın ilk şampiyonluğunda büyük rol oynayan Pele daha sonra 1962 ve 1970'te de bu başarıyı tekrarlayacak ve kariyerine 3 Dünya Kupası zaferi ekleyecekti.

Futbolun zirvesinden inmedi

Pele oynadığı dönemde dünyanın zirvesine yükseldi ve futbolu bıraktığı dönemlerde de hep zirvenin ortaklarından biri oldu. Brezilya'da herkes tarafından saygı duyulan ulusal bir kahraman gibi anılıyor. Brezilya'da futbolcularla ilgili en çok kullanılan sözlerden de bunu çıkarabiliriz: "Bizler Pele'ye saygı, Garrincha'ya hayranlık duyarız."

20. yüzyılda Arjantinli efsane Maradone ile kıyaslandı. Şimdiyse Messi ve Ronaldo'nun gölgesinde bir ikon. Attığı gol sayısı ve hakkındaki mitler onu ne kadar gerçek dışı bir karaktere dönüştürse de, özellikle oynadığı dönemde fark yaratıyor ve ilham veriyordu. Bugün futbolun bu kadar küresel bir oyun haline gelmesinde elbette onun da payı var. Kendisini de dünya starı olarak lanse etmekten çekinmeyen bir efsane. Zira, Pele 2005 yılında İtalyan haber ajansı ANSA'ya verdiği bir söyleşide bunu doğrular gibidir:

"Belki de onlar İsa'nın adını bile ömründe hiç duymamış; ama Pele'yi kesinlikle tanıyorlar."

Sürekli bir çatışma hali

FIFA organizasyonlarında görünmekten çekinmeyen Pele ile, FIFA'ya karşı her zaman bir 'mücadele' içinde olan Maradona arasında her zaman bir çatışma hali olmuştur. Maradona FIFA'nın uygulamalarına karşı çıkarken futbolcuların haklarını savunmuştur. Maradona'ya göre Pele bu duyarlı olma halinden uzaktır.

Bu da her iki efsanenin birbirine karşı olumsuz düşüncelerini beslemiştir.

Pele'yi nasıl Messi ile kıyaslarsınız?

Pele 2018 yılında kendisinin Maradona ve Messi'den daha iyi olduğunu söylerken, "Messi'yi Pele ile nasıl kıyaslarsınız? Kafa golleri, sol ve sağ ayağıyla şutları olan birini nasıl sadece bir ayağını kullanan birisiyle nasıl karşılaştırsınız? Messi'nin sadece yeteneği var ve kafa şutları yok" ifadelerini kullanmıştı.

"Ben Rio'da Pele'yi yendim"

Maradona ise 2019 yılında Di Stefano'yu dünyanın en iyisi olarak nitelendirmişti:

"Sanırım tarihin en iyisi Di Stefano. Herkesten üstündü, benden bile! Pele, Di Stefano'nun yeteneğini görmezden geliyordu. Pele'nin arkadaşları, yaşayan bir futbol efsanesi olduğu için bir kupa icat ettiler. Ancak ben tarihin en iyilerinden biri olarak Rio'da Pele'yi bile yendim."

"Her futbolcunun ilham kaynağı"

Cristiano Ronaldo, İtalya Serie A'nın 17. haftasında Sampdoria'ya 2.5 metre yükselerek gol atmıştı. Brezilya'nın Santos Kulübü de, "Pele her futbolcunun ilham kaynağıdır" ifadelerini kullanarak bir paylaşım yapmıştı. Brezilya kulübü Pele'nin kafa topuna yükseldiği bir fotoğrafı da paylaşmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler