Sadettin Saran: Fenerbahçe'yi İyi Buluyorum Uyum Ve Sabır Lazım

Akın Ungan
19.08.2022 - 11:04 | Son Güncellenme: 19.08.2022 - 16:08

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, birçok kulübün yayın ihalesinde yayıncının esiri olduğunu belirterek sadece Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un bu konuda yapılan yanlışı anladığını söyledi.

Sadettin Saran: Fenerbahçe'yi İyi Buluyorum Uyum Ve Sabır Lazım

AJANSSPOR HABER

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, spor endüstrisinin büyük bir değişim yaşadığını belirtirken, kulüplerin kendi maçlarını pazarlamak yerine yayıncının esiri olmayı seçtiğini söyledi. Oksijen gazetesinden Elif Ergu Demiral'a tam sayfa bir röportaj veren Saran, önemli açıklamalar yaptı.

Spor harcaması 1.7 trilyon dolara çıktı

Spor sektörünün katlanarak büyüdüğünü vurgulayan Saran, "Yalnızca e-sporun büyüklüğü 1 milyar 200 milyon dolara çıktı. Pandemide de spor karşılaşmaları durdu ama spor yayınlarının izlenilirliği arttı. Spor harcamaları 1.7 trilyon dolara yükseldi. Daha da artacak. Türkiye'de futbol, basketbol, voleybol, Formula 1, Premier League, tenis, dövüş sporlarının her geçen gün izleyicisi artıyor. Bu büyük bir sektör, spor deyince beslenmesi, spor salonları, malzemeleri, kıyafetleri ve bahisi de saymak lazım. Spor teknolojisi de atılımda. Tokyo Olimpiyatları mobilden izlendi" dedi.

Son olimpiyatın yüzde 50 oranında mobilden izlendiğine dikkat çeken Saran, "Bu çok önemli bir oran. Spor işinde NFT de büyüyor. Kripto paralar ve NFT yüzde 700 arttı son yılda. NBA ve Premier League NFT'de yeni projelere giriyor. Spor markaları da bu işlere başladı." ifadelerini kullandı.

Pandemi spora olan ilgiyi patlattı

Yakın zamanda bir spor patlaması yaşanacağını kaydeden Sadettin Saran, "3.5 milyar insanın 2025 yılında spor yapacağını öngörüyorlar. Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40'ı. Bunun nedeni de sağlıkla ilgili endişeler. Pandemi birçok şeyi değiştirdi. Bakın bundan 10 yıl önce Amerika'da 30 yaşın altındakiler 4, Türkiye'dekiler ise 1-2 spor dalını takip ederken bu veriler de değişti. Amerika'da 30 yaşın altındaki nüfus 7-8 spor dalını takip ediyor, Türkiye'de de 4'e yükseldi. Bunları hep yatırım yaparken yola çıktığımız verilerden söylüyorum" dedi.

Medyada her şey parayla olmuyor

Yayıncılıkta çok amansız bir rekabet yaşanacağına vurgu yapan Saran, "Pandemiden sonra sporu izleyenlerin oranı yüzde 27 artmış. Netflix 1997'de kuruldu, son on yılda ilk defa geçen yıl izleyici kaybetti. Çünkü yeni rakipler var. Apple TV, Amazon, Disney vs... Yayıncılıkta da büyük rekabet olacak. Rakamlar yükselecek. İçerikler çok daha önemli hale geliyor. Sporu ve eğlenceyi bir araya getiren içeriklere ilgi daha da büyüyecek. 'Cash is king' derler ya, bizim işte de içerik için aynı şeyi söyleyebiliriz. Medya dünyasında parayla alınamayacak şeyler var. Görüyoruz, medyayı yönetmek için para yetmez, ilişkiler, içerik yönetimi vs. gerekiyor. Dünya devleri geldiğinde de lokallik önemli." şeklinde konuştu.

Fenerbahçe ve Galatasaray anladı diğerleri anlamadı

Süper Lig Yayın İhalesine de değinen Saran, çarpıcı açıklamalar yaptı: "Biz farklı bir model, ortaklık sunduk. Kulüplerin malın sahibi olduğu bir model. Bu arada bunu biz icat etmedik. İtalyanlar, İspanyollar böyle yapıyor. Kulüpler sahip olsun dedik. Maalesef kendileri sahip olmak yerine, yayıncıların esiri olmayı tercih ediyor kulüplerin çoğu. Bu işi Galatasaray, Fenerbahçe, Göztepe, Sivas ve Trabzonspor anladı. Diğerleri anlayamadı."

Futbol kulüplerinin satışına dair kendi deneyimini anlatan Saran, "Ben Borussia Dortmund'un 2003 yılında en büyük 2 hissedarından biri olmuştum. Katlanarak değeri arttı. Ben o dönemde satmak durumunda kalmıştım. Şu anda değeri 1.8 milyar dolar." ifadelerini kullandı.

Federasyondakilerin hepsi atanmış

Türkiye'de şeffaflık ve hesap verebilirliliğin olmadığını kaydeden Sadettin Saran, "Profesyonellikle ilgisi olmayanlar yönetici oldu, amaçları başkaydı. Temel olarak gelen yöneticiler bir şey vermek için değil almak için geldiler. Federasyonlarda da seçim olmuyor. Hepsi atanmış. oradan buradan yakınlarla ekipler kuruluyor. Spor ilerleyemedi bu yüzden" diye konuştu.

Fenerbahçe'yi iyi gördüğünü söyleyen Saran, "Fenerbahçe hem futbolda hem de basketbolda çok iyi hocalarla anlaştı. Şampiyonlukta iddialı olacağını düşünüyorum. Takım için uyum önemli. Çünkü iyi transferler olsa da takımda uyum yoksa sonuç alınamıyor. Ben takıma uyum, taraftarlara da sabır diliyorum" dedi.

Ülkeyi zayıflatmak istiyorsan eğitimi bombala!

Sadettin Saran, yakın zamanda Instagram hesabından eğitimle ilgili bir video paylaşım yaptı. Saran, milyonları bulan bir izleyici ve etkileşime ulaşan mesajı neden verme ihtiyacı duyduğunu ise şöyle anlattı: "Okullara, liselere, üniversitelere konuşmalara gidiyorum. Okullara spor salonları yaptırıyorum. Kızım var, yeğenlerim var. Hep gözlemliyorum. O gün sınav sonuçları açıklanmıştı. Bir ülkeyi zayıflatmak istiyorsan eğitimi bombalarsın. İyi bir eğitim çok şey ifade eder ve çok şeyi değiştirir. Maalesef ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği yok. Makas da çok açıldı. İçimden gelenleri ifade ettim."

Verilere dayanarak konuştum

Bu video paylaşım nedeniyle bazı çevrelerin kendisini hedef göstermesine dairse Saran, "Ben açıklamalarımı verilere dayanarak yaptım. Şahsi düşüncem bu. İyi örnek olarak Finlandiya anlatılıyor. Orada çocukların öğrenme ve başarı oranlarında yüzde 20'nin üzerinde bir fark olduğunda öğretmenler toplanıp 'Biz nerede yanlış yaptık' diyor ve konuları yeniden ele alıyor. Bizde ise fark inanılmaz boyutta. Eğitimci değilim ama bu ülkenin gençlerine ve geleceğine sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

S Spor Plus, Radyospor ve Radyo Trafik yükselişte

Dünyayı yakından takip eden dinamik bir ekiple çalıştıklarını anlatan Saran, online spor kanalı S Sport Plus'ın 4 yılda 1 milyon aboneyi geçtiğini söyledi. Saran, "Radyo yayıncılığımızı da dijitale taşıdık, Türkiye'nin ilk spor radyosu olan Radyospor, tüm dünyadan dinlenebiliyor. Tabii dijitaldeki yatırımlarımız bununla sınırlı değil. Örneğin Türkiye'nin örnek, sosyal bir mesajı olan radyolarından Radyo Trafik'in uygulaması çıktı geçen aylarda: Radyo Trafik Yolda. Daha birkaç aylık olmasına rağmen güzel gidiyor. Radyo Trafik, yıllardır İstanbul başta olmak üzere, Ankara ve İzmir'de yolda olan herkese yardımcı olan ve bilinçli sürücülerin artması adına eğitici yayınlar yapan, alanında ilk ve tek radyo kanalı. Aynı zamanda interaktif bir navigasyon uygulaması olan Radyo Trafik Yolda, çok yakında diğer uygulamalarda olmayan bir özellikle, araç sınıflarına göre hangi yola ne kadar ücret ödeyeceğini hesaplayarak güzergâh planlaması yapabilecek" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler