MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'dan yabancı hakem cevabı! Yeni sistemi açıkladı

26.12.2024 - 17:35 | Son Güncellenme: 26.12.2024 - 18:12

Son dakika spor haberleri... Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu, gündeme damga vuran hakem kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'dan yabancı hakem cevabı! Yeni sistemi açıkladı

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, bugün TFF yönetimi, Kulüpler Birliği, Süper Lig, 1. Lig Kulüpler Birliği Vakıf Başkanları ve üyeleriyle tarihi bir toplantı gerçekleştirdi. Gündoğdu, tarihi toplantıda Merkez Hakem Kurulu'nun şirketleşeceğini ve bu süreçte izlenecek yol haritasını anlattı.

İşte Ferhat Gündoğdu'nun açıklamaları

"TFF başkanlığında yönetim kurulumuz ve Kulüpler Birliği, Süper Lig, 1. Lig Kulüpler Birliği Vakıf Başkanları ve üyeleriyle çok önemli bir toplantı yaptık. Saat 14'te başlayan toplantımız biraz önce tamamlandı. Önemli bir konu görüştük. Bunun hakkında ben de kamuoyunu bilgilendirmek için sizlerin karşınızdayım.

MHK'nin yeniden yapılanması

Göreve başladığımız ağustos aylarının başlarında ilk yaptığımız toplantıda Kulüpler Birliği'nin geçmiş yıllardan gelen bir konu üzerinde bizden bir talebi olmuştu. Bu MHK'nin yeniden yapılanması ve şirketleşme bir şirket adı altında hakemlik sisteminin yönetimiydi.

"Söz vermiştik"

Biz de o zaman TFF yönetimi ve MHK olarak buna sıcak baktığımızı ve bu konu hakkında yeteri kadar çalıştıktan sonra kendilerine düşüncelerimizi ve çalışmalarımızı, raporlayacağımızı, söyleyeceğimizi ve önerileri getireceğimiz için söz vermiştik.

"Kulüpler Birliği ve üyelerine sunduk"

O süreden bugüne kadar öncelikle İngiltere ve Almanya modelleri yerinde İspanya ve Portekiz'deki uygulamaların da, orada şirketleşme adı altında değil ama Türkiye'de MHK adı yapılanması altında birtakım incelemeler yaptık ve sonuçta geldiğimiz noktada, evet bir şirketleşme modelinin hakemlik siteminin daha modern daha sistematikçe yönetimi konusunda iyi örneklerle karşılaştık. Bunu da TFF yönetimimize sunduk. Biz böyle bir sistemi uygularsak öncelikle nasıl ilerlememiz gerekiyor ve bu süreçte nasıl bir yapılanmaya gitmemiz gerekiyor. Bunu raporladık ve bugün bunu Kulüpler Birliği ve üyelerine sunduk.

"Yasal mevzuat değişikliği gerekiyor"

Öncelikle bir şirketin kurulması ve şirket adı altında hakemlik sisteminin yönetilmesi sadece Süper Lig ve 1. Lig yönetiminden bahsediyorum çünkü sistem bunu ön görüyor. Bu yönetimi şirket adı altında yapmak için birtakım strateji değişiklikleri ve yasal mevzuat değişikliği gerekiyor.

"Süper Lig ve 1. Lig hakemlik sisteminin yönetimini kurguladık"

Onun için de en doğru zamanlamanın sisteme uygun zamanlamanın sene sonu olabileceği ön görülüyor. Bu süreyi beklerken acaba nasıl bir yaklaşımla biz bunu tecrübe edinebiliriz ve bu süre zarfında nasıl doğrularını ve yanlışlarını geliştirebiliriz. Buna biraz çalışmıştık. Bunu bir dönüşüm süreci adı altında adlandırdık. Dönüşüm süreci bu geçiş sürecindeki dönüşüm sürecini bir danışma kurulu adı altında bir kurulla Süper Lig ve 1. Lig hakemlik sisteminin yönetimini kurguladık.

"2 kişi de Kulüpler Birliği'nin görevlendirdiği kişiler oluyor"

Nasıl çalışıyor? Şu an MHK, Süper Lig ve 1. Lig sistemini nasıl yönetiyorsa bu danışma kurulunun yetkisiyle yönetilmesini ön görüyor. Nasıl oluşuyor bu danışma kurulu? Yani aslında şirketleştikten sonra yönetim kurulu diğer ülkelerde bu 3 yönetim kurulu üyesinin TFF veya ilgili federasyonun atadığı veya görevlendirdiği kişiler. 2 kişi de Kulüpler Birliği'nin görevlendirdiği kişiler oluyor. Buradaki mantık kulüplerin hakemlik yönetimi sistemininde aslında yer alması, bu yönetimin içerisinde bir görevli olarak yer almasını ön görüyor.

"Bu işin doğası gereği ön görülüyor"

Bu ihtiyaç nereden kaynaklanıyor? Günümüzde tartışmaların odağında futbolun özellikle en önemli konusu hakemlik görüldüğü için ve bir noktada hakemlik sisteminde de eleştiriler olduğu için en büyük hizmeti alan hakemlik ile ilgili kulüpler ve kulüplerin taraftarları olduğu için bu hakemlik sistemi içerisinde kulüplerin olması da aslında bu işin doğası gereği ön görülüyor. TFF'nin yaklaşımı da tamamen, biz zaten biliyorsunuz TFF Başkanı göreve geldiğinde bu işin sahibinin kulüpler olduğunu ve biz bu konuda hizmet ettiğimizi söylemişti. Bu mantıkla geldiği için yönetim kurulu, yönetim açısından ve MHK açısından da bunu içselleştirmek çok kolay oldu.

"Her türlü hakemlik sistemini ilgilendiren kararı verebilme yetkisine sahip"

Kulüpler Birliğimize danışman kurulu faaliyete geçerse ve bu kurul üyelerini atanırsa 19. hafta veya 20. haftya veya ne zaman karar verilirse o haftadan itibaren atamalar, performans yönetimi, kamuoyu bilgilendirmeleri ve eğitim sistemleri ile ilgili Süper Lig ve 1. Lig'i ilgilendiren her konunun danışma kuruluna karşı yürütecek bir teknik CEO, yani hakemlik sisteminin teknik işlerini yürüten CEO şu an benim yaptığım görev MHK başkanlığı. Ve bir de kurumsal CEO. Kurumsal işleri yürüten bir CEO adı altında 2 tane CEO profesyoneliyle sistemin yürütülmesini ön görüyor. Danışma kurulu bütün stratejileri verebiliyor bu sistemde. Atamalarla, eğitimlerle ilgili, her türlü hakemlik sistemini ilgilendiren kararı verebilme yetkisine sahip.

"Kulüpler Birliği'nin yaklaşımı çok olumlu oldu"

Federasyon başkanımızın yaklaşımı, 5 üyeyi de basına deklare etti biliyorsunuz. 5 üyeyi de siz atayabilirsiniz, bizim hakkımızı da 3 kişi belirlememize gerek yok, tamamen içinde olun. Tamamını siz atayabilirsiniz diye önermişti. Ama bu danışma kurulunun görevleri ve geçiş sürecindeki görevlerini, yapacağı işleri hangi mantıkla hangi açıklıkla istediğimizi veya önerdiğimizi gördüğünde Kulüpler Birliği'nin yaklaşımı çok olumlu oldu. Ve bu danışma kurulu sürecini kabul ettiler. En kısa zamanda da önümüzdeki hafta 3 tane danışma kurulu üyesini federasyona bildirecekler, federasyon da 2 tane üye atayarak danışma kurulu faaliyetine belirlenen haftadan itibaren başlayacak.

"Daha şeffaf, daha profesyonelce"

Bu tabii çok önemli bir dönüm noktası hakemlik sistem için. Artık kulüplerin içinde olduğu, kulüplerin belirlediği kişilerin denetlediği, yönettiği bir sisteme geçiliyor. Dolayısıyla tek yönlü bir yönetim değil iki taraflı bir yönetim tarzıyla hakemlik sistemi daha sorgulanabilir, daha şeffaf, daha profesyonelce yönetim için bir geçiş amasına giriyor.

"Kulüpler Birliği de buna çok olumlu ve sıcak yaklaştı"

Bugünkü bu toplantı çok önemliydi. Kulüpler Birliği de buna çok olumlu ve sıcak yaklaştı. Kabul ettiklerini de söylediler. Önümüzdeki haftadan itibaren bununla ilgili çalışmalar başlayacak ve sene sonunda her ay danışma kuruluna CEO'ların vereceği rapor doğrultusunda haziran ayına geldiğimizde nihayi olarak yönetimlere sorulacak, yani TFF yönetimine ve Kulüpler Birliği yönetim kuruluna sunacak raporlar doğrultusunda bu geçiş sürecinde elde edilen tecrübelerin sonucunda bir karar verilecek ve gerçekten bir şirketleşmeye geçilecek mi geçilmeyecek mi konusu artık o günlerin konusu olacak. Ama biz bu önümüzdeki 4-5 aylık süreçte bu fırsatı çok iyi değerlendirmiş olacağız ve önemli bir geçiş süreci ile ilgili zaman kazanacağız diye düşünüyorum. Şimdiden Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum.

Yabancı hakem açıklaması

Görüşmenin çerçevesi tamamen bu danışma kurulu ve daha sonra olası bir şirketleşme ile ilgili süreçlerin değerlendirilmesiydi. Dolayısıyla herhangi bir diğer konu görüşülmedi. Ama yabancı, VAR, atamalar ve sistemle ilgili her türlü stratejik kararı danışma kurulunun yetkisinde olacağı ve onların karar vereceği bir gündem olduğu kendilerine iletildi.

Hakemlere bilgi verildi mi?

Hakemler sadece hakemlik görevini yapacakları için onlar için pek fazla bir şey değişmiyor ama zaman zaman arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirdik yaptığımız seminerlerde. Bütün ayrıntıları yönetime sunmadan, netleşmeden ve şu anda sizinle kamuoyuyla paylaşıyoruz. O zamana kadar bazı konuların özelde kalması gerekiyordu ama genel taslağıyla hakemler biliyor.

Biz bu çerçevede katılan kulüplerimize önerilerimizi sunduk, onlar da kabul ettiler. Tekrar hayırlı olsun.

Senin için hazırladığımız haberler