Voleybolda bir ilk: Sultanlar Ligi'nde Şahin Gözü gelişmesi

Aleyna Gürgen
20.12.2024 - 12:47 | Son Güncellenme: 20.12.2024 - 13:23

Vodafone Sultanlar Ligi'nde ikinci yarının başlamasının ardından Burhan Felek'te Şahin Gözü teknolojisi kullanılmaya başlanacak. İşte detaylar...

Voleybolda bir ilk: Sultanlar Ligi'nde Şahin Gözü gelişmesi

AJANSSPOR - HABER

Vodafone Sultanlar Ligi’nde yer alan 5.5G Şahin Gözü teknolojisinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Burhan Felek'e yeni teknoloji!

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ile TVF Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü Sezgin Eren, Vodafone Sultanlar Ligi’nde yer alan 5.5G Şahin Gözü teknolojisinin tanıtım toplantısına katıldı. Bakiler yeni uygulamanın tanıtımında şunları söyledi: "Voleybola sürekli destek veren markalardan biri olmak, sporseverlerin yakından takip ettiği kadın voleybolunu çok daha geniş kitleler tarafından bilinir kılmak istiyoruz. Temel hedefimiz, Vodafone Sultanlar Ligi’ne en iyi desteği sağlamak. Bu hedefle, Vodafone Sultanlar Ligi’nde oynanan maçlarda seyircilere daha fazla deneyim ve eğlence sunmak için çalışmalar yapıyoruz. Geçen sezon Vodafone Sultanlar Ligi Play-Off 1-4 Etabı maçlarında uygulamaya başladığımız Vodafone 5.5G destekli Şahin Gözü sistemindeki servis hızı, smaç hızı, smaç yüksekliği ve ralli süresi istatistiklerini yeni sezonda sadece play-off maçlarında değil, Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu’nda oynanacak maçlarda da kullanacağız."

Bakiler açıklamalarına şu sözlerle devam etti: "Aslında biz bu teknolojiyi tüm lige genişleterek bir demokratikleşme getirmiş oluyoruz. Artık, sadece şampiyonluk play-off’u aşamasına gelmiş takımların oyuncularının değil, ligdeki tüm takımların bu özel verilerini ölçümleyebileceğiz. Diğer yandan, bu teknolojik altyapıyla, hem seyircilerin izleme deneyimine, hem de voleybolcuların ve tüm lig takımlarının gelişimine katkı sağlıyoruz; çünkü, günümüzde her şey veriyle gelişiyor; biz de veriyle ölçümleme yaparak voleybol sporuna katkı sağlıyoruz. Takımlar bu verilerle çalışıyor, kendilerini geliştiriyor ve iyileştiriyor. Bunun çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Vodafone olarak, özel projelerle hem takımların hem de voleybolseverlerin deneyimini daha da geliştirmeye, Türk kadın voleybolunun dünyada ve Türkiye’de bilinirliğinin artmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz."


"Play-off döneminde bu teknolojinin kapsamı yine genişletilecek"

Türkiye Voleybol Federasyonu Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü Sezgin Eren ise şöyle konuştu: "Vodafone ile yol arkadaşlığımız başladığından beri Sultanlar Ligi’nde ciddi bir ivmelenme oldu. 5.5G destekli voleybol teknolojileri entegrasyonu da Vodafone’un voleybolumuza yaptığı büyük yatırımların başında geliyor. İlk kez geçen sezon 1-4 play-off’ları döneminde deneyimlediğimiz bu teknoloji, maçlarımıza ve yayınlarımıza heyecan katmıştı. 2024-2025 voleybol sezonunda bu teknolojiyi lig etabına da genişletmeye karar verdik ve bunun sonucu olarak Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu’nda oynanan maçlarda bu özel ölçümleri gerçekleştiriyoruz. Play-off döneminde bu teknolojinin kapsamı yine genişletilecek. İsim sponsorumuzun ligimize değer katma amaçlı yaptığı bu tarz yatırımları her zaman takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Bu yatırımlarla dünya çapında da lig ve federasyon olarak takdir görüyor, örnek gösteriliyoruz. Vodafone’a Türk voleyboluna kattığı değer için çok teşekkür ediyoruz."


İlgini Çekebilir
Forma giyemeden Sultanlar Ligi'nden ayrıldı! Voleybol hayatı bitmek üzere miydi?
Habere Git

Toplamda 50’ye yakın maçta kullanılacak

Voleybolseverler, uygulanmaya başlanan yeni sistemle, hem maç esnasında sahadaki ekranlardan, hem de TV ve dijital maç yayınlarından servis hızı, smaç hızı, smaç yüksekliği ve ralli süresi gibi verileri anlık olarak takip edebiliyor. Bu istatistikler yeni sezonda sadece play-off maçlarında değil, Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu’nda oynanacak maçlarda da kullanılmış olacak. Sezon sonunda, play-off’lar da dahil edildiğinde, 50’ye yakın maçta bu servislerden yararlanılmış olunacak.

Farklı istatistikler takip edilecek

Şahin Gözü teknolojisi, Ekim’de başlayan ve Nisan 2025’e kadar sürecek normal sezonda, sadece Burhan Felek’teki maçlarda kullanılacak. Bu maçlarda, servis hızı, smaç hızı, smaç yüksekliği ve ralli süresi gibi istatistikler takip ediliyor. Sistem, Nisan 2025’te oynanacak play-off sezonunda ise 1-4 play-off’larının oynanacağı maçlarda geçerli olacak. Bu maçlarda da hakem kararları, servis hızı, smaç hızı, smaç yüksekliği, ralli süresi, takımların atak bölgeleri gibi istatistikler takip edilecek.

Voleybol alanında bir ilk

Normal sezonda ölçümleri yapılan 4 metrik, Play-Off 1-4 Etabı’nda ölçümlenmeye devam edecek. Buna ek olarak, sisteme 15 kamera daha dahil olacak ve Play-Off 1-4 Etabı sırasında toplam 25 kamerayla hakem destek mekanizmaları da devreye alınacak. Animasyon şeklinde ekranlara yansıyan içeride-dışarıda uygulaması, file teması, çizgi hataları, blok teması gibi tüm özellikler, sistemin bir parçası olacak. Bununla birlikte, hücum alanı tercihleri, pasörün topla buluşma noktaları gibi ekstra animasyon grafikler de hem salon içinde hem de maç yayınında izleyicilerle buluşacak. Böylece, voleybol alanında ilk kez Vodafone Sultanlar Ligi ile birlikte böylesine bir teknoloji entegrasyonu deneyimlenmiş olacak.

Voleybol yayıncılığında zenginleşme

Vodafone, yeni sezon için altyapıda da bazı yenilikler yaptı. 5.5G destekli Şahin Gözü ile geçen sezon Burhan Felek’teki dev ekranlarda sadece servis hızı gösterilebiliyordu. Bu sezon smaç hızı, servis hızı, smaç yüksekliği ve ralli süresi gibi metrikler de voleybolseverlere sunulabiliyor. Vodafone, 5.5G teknolojisi kullanarak, bir bilgisayar aracılığıyla büyük ekranlara grafik çıktısını kontrol ediyor. Bu yöntem, mekan içinde taşınabilir bir şekilde operasyonun gerçekleştirilmesine olanak tanıyor. Ayrıca, hangi verinin yansıtılacağına dair esneklik sağlıyor. Bu metrikler aynı zamanda TRT ve YouTube maç yayınlarında da kullanılıyor. Böylece, voleybol yayıncılığında zenginleşme sağlanmış oluyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Vodafone 5.5G’nin sunduğu yüksek hızlı ve eş zamanlı bağlantı sayesinde, saha içindeki servis hızı, smaç hızı, smaç yüksekliği, ralli süresi gibi ileri seviye ölçümler milisaniyeler içinde işleniyor. Ardından, hem salon içindeki ekranlara aktarılarak taraftarlara sunuluyor, hem de yayına grafik olarak gönderilerek ekran başındaki voleybolseverlerle paylaşılıyor. Normal sezonda kullanılan servis hızı, smaç hızı, smaç yüksekliği ve ralli süresi ölçümleri, salonda yüksek konumlara yerleştirilmiş 10 kamerayla gerçekleştiriliyor. Bu kameralardan elde edilen görüntü, sistemin özel yazılımında işlenerek veri haline geliyor. Bu verilerin salon içi ekranlara yansıtılması ve kontrolü ise 5.5G bağlantısıyla sisteme bağlı bilgisayar aracılığıyla gerçekleşiyor.

Senin için hazırladığımız haberler