Son dakika: Ahmet Ağaoğlu'dan MHK kararı ve yayın ihalesi açıklaması!

10.03.2022 - 16:36 | Son Güncellenme: 10.03.2022 - 17:46

Kulüpler Birliği toplantısı sonrası Göksel Gümüşdağ ve Ahmet Ağaoğlu MHK'nin 13 hakem hakkında verdiği karar ve yayın ihalesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Son dakika: Ahmet Ağaoğlu'dan MHK kararı ve yayın ihalesi açıklaması!

AJANSSPOR - HABER

Kulüpler Birliği, yayın ihalesi ve MHK'nın son kararları gündemiyle olağanüstü toplandı. Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ, toplantıdan çıkarken yaptığı açıklamada, MHK'nin 13 hakem hakkında verdiği karara tepki gösterdi.

"Federasyondan cevap bekliyoruz"

Gümüşdağ "12'den bu yana toplantıdayız. Başakşehir kulübü olarak MHK'nın bu kararını desteklemediğimizi söylemiştik. Şekil ve zaman olarak doğru zaman olmadığını belirtmiştik. Bir kaç sorumuz olmuştu. Federasyondan bununla ilgili cevap bekliyoruz. Türk futbolunun hakemlik müessesiyle ilgili sorunları geçmişten günümüze var. Bugün de var gelecekte de olacak." ifadelerini kullandı.

"David Ellery'nin raporu gelmeden bu kararın açıklanması doğru olmamıştır"

Merkez Hakem Kurulu'nun daha profesyonel olmasını istediklerini dile getiren Gümüşdağ "MHK yapısının dünyadaki örneklerinde olduğu gibi gerek Premier Lig, gerek Bundesliga ve diğer liglerde olduğu gibi sağlam bir yapıya oturtalım. Kişileri değil sistemi tartışalım diye hep arkadaşlarla konuştuk. MHK'nın yapısının iyileştirilmesi konusunda bir komisyon kuruldu. Bu komisyonun gerek Kulüpler Birliği Vakfı gerek TFF bir danışman görevlendirdi. David Ellery'nin raporu gelmeden bu kararın açıklanması doğru olmamıştır. Bu kararın alınması sayesinde artık maçlar dört dörtlük mü yönetilecek? Kalan hakemler içerisinde performansı düşük olanlar yok mu? Ben kendi adıma doğru olmadığımı söylüyorum. Belki farklı düşünenler de vardır. Toplantı devam ediyor. Benim acil bir işim olduğu için çıkmak zorunda kaldım." dedi.

Tahir Kıran: "Cüneyt Çakır'ı kendi maçlarımızda istemiyoruz ama..."

Çaykur Rizespor Başkanı Tahir Kıran ise Cüneyt Çakır'ın görevden alınmasıyla ilgili şöyle konuştu:

"MHK'nın aldığı hakem kararını destekliyoruz. Cüneyt Çakır'ı kendi maçlarımızda istemiyoruz ama Dünya Kupası'nda görev almasını isterdim. Bu konudaki kararı doğru bulmuyorum."

İlgini Çekebilir
MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu sessizliğini bozdu: O hakemler neden gitti?
Habere Git

Ahmet Ağaoğlu: "Tüm kulüplerimiz hemen hemen hem fikirdi"

Trabzonspor ve Kulüpler Birliği Başkanı Ahmet Ağaoğlu ise toplantıda MHK'nın aldığı karar sonrası tüm kulüplerin endişeli olduğunu söyledi.

Ağaoğlu "Bugünkü toplantının iki ana gündem maddesi vardı. Birisi kamuoyunun malumu olduğu gibi MHK'nın almış olduğu karar... Bu karar konuşuldu. 8 başkan fiilen 8 başkan online olarak toplantıya katıldı. Burak başkanımız da Barcelona'ya iner inmez toplantıya iştirak ettiler. Toplantıya katılmayan kulüplerimiz Konyaspor ve Alanyaspor.Görüş ayrılık olmasına rağmen genellikle kulüp başkanlarımız MHK'nın almış olduğu bu kararın zamanlamasıyla alakalı olarak endişelerini dile getirdiler. Bu konuda tüm kulüplerimiz hemen hemen hem fikirdi." dedi.

"Başkanlarımız görüş ve fikir birliğine vardı"

Görevden alınan 13 hakemin zamanlamasının uygun olmadığını söyleyen Ağaoğlu "Hangi kriterler göz önüne alınarak bu hakemlerle yol ayrılığına gelindiği konusunda kulüp başkanlarımız kafalarında ciddi soru işaretleri ve endişelerinin olduğunu ifade edebilirim. Burası Kulüpler Birliği olsa da her kulübün her kulüp başkanını farklı fikirleri olması doğal. Zamanlama açısında uygun olmadığı yönünde başkanlarımız görüş ve fikir birliğine vardı. Bazı başkanlarım ise derinlemesine fikir sahibi olmadığımız için şekil olarak hangi nedenlerle böyle bir karar alındığı konusunda düşüncelerini ifade ettiler." dedi.

"Ciddi soru işaretleri var"

 

MHK'nın vermiş olduğu kararı sonrası sürecin sağlıklı geçip geçmeyeceği hakkında şüphelerinin olduğunu söyleyen Ağaoğlu "Bu uygulamayla en fazla sıkıntı yaşayan kulüp Trabzonspor Kulübü'dür. Ben de Trabzonspor Kulübü Başkanı olarak şunu söylebilirim. Bu uygulama ya devre arasında olsaydı ya da sezon sonunda yapılması çok daha doğru ve uygun olurdu. Ben de zamanlama açısından doğru bulmadığımı söylebilirim. Yine Trabzonspor başkanı olarak söylüyorum; Netice olarak bu karar MHK'nın almış olduğu TFF Yönetim Kurulu'nun ve başkanını onayladığı ve yürürlüğe koyduğu bir karardır. Bundan sonraki 10 haftalık sürecin nasıl geçeceği konusunda ciddi soru işaretleri var. Bu sürecin sağlıklı geçeceği konusunda bugün yapmış olduğu açıklamayla teminatı veren MHK başkanı... Bu kararı veren kurum aynı zamanda bu kararın ve ileriye dönük işleyişin sorumlulğunu da üzerine almıştır. Bu da zaten işin doğasında vardı. O kararı verip o sorumluğu üzerine alan insanları da neden böyle bir karar aldınız diye eleştirmek de pek doğru ve sağlıklı bir bakış açısı olmaz." dedi.

 

Kişilerden daha çok sistemin değiştirilmesini savunduğunu söyleyen Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

 

"Çalışmalarımız tamamen sistemle alakalıydı"

 

"Daha önce defalarca kez, bizim sıkıntımızın isimlerle değil, sistemle olduğunu; sistemin çağdaş ve şefaf olmadığını, sistemden kaynaklanan sıkıntıların yansıdığı bir süreç yaşadığımızı, sistemdeki sıkıntılar düzeltilmediği takdirde isimler ne kadar değişirse değişsin 20 yıl içerisinde 13 MHK değiştiğini ifade etmiştim. Sayın David Ellery'nin de görevlendirilmesinin ardından bizim bütün çalışmalarımız sistemdeki sıkıntıların giderilmesi üzerineydi. Kadroyla, isimlerle, atamalarla, hakem değişiklikleri ve terfilerle ilgili kulüplerimizin ne bir dahli vardır ne de öyle bir önerisi olmuştur. Zaten olamaz da. Sıkıntının sistemde olduğunu ifade eden bir kurum olarak çalışmalarımız tamamen sistemle alakalıydı.  Son gelişen olaylar ortak çalışma grubunun ilgisi ve bilgisi dışında ortaya çıkan gelişmelerdi."

"3 sene önce 3 puan karşılığı 800 bin Euro'ydu"

Süper Lig ve 1. Lig naklen yayın ihale süreci hakkında da konuşan Ahmet Ağaoğlu "3 sene öncesinde Süper Lig kulüplerinin naklen yayın gelirlerinden 3 puan karşılığı elde ettiği kazanç 800 bin Euro'ydu. Süreç içerisinde tamamen Türk Lirası'na dönüş ve talep edilen indirimlerle gelmiş olduğumuz noktada kulüplerimizin 3 puan karşılığında kasasına giren para 180 bin Euro." ifadelerini kullandı.

"400 milyon dolara yakın bir gelir kaybı söz konusu." 

Süper Lig ekiplerinin çoğu ekonomik sıkıntıda olduğunu hatırlatan Ağaoğlu "3 sene içerisinde kulüplerimiz yüzde 80'e varan gelir kaybına uğramış durumdalar. 4 büyük kulübümüz ve bazı şirket kulüplerimizin haricinde Anadolu kulüplerimizin tamamının gelirlerinin yüzde 80-90 oranı naklen yayın gelirlerinden oluşuyor. Gelir gider dengesini en iyi muhafaza eden en disiplinli finansal ve ekonomik politika izleyen Sivasspor kulübümüz 100 milyon liraya varan borç yüküyle ve bütçe açığıyla karşı karşıya. Bu açığın büyük bir bölümü hatta daha fazlası naklen yayın gelirlerinde uğradığımız kayıptan kaynaklanıyor. Bugüne kadar indirimlerle gelmiş 4 milyon önce 550 milyon Dolar olarak bahsedilen bir gelir, bugün itibarıyla 2 milyar 675 milyon TL bu da yanılmıyorsam 150 milyon Dolar... 400 milyon dolara yakın bir gelir kaybı söz konusu." dedi.

"Anadolu futbolu 4'ten büyüktür"

Anadolu kulüplerinin tek gelir kaynağının yayın geliri olduğunun altını çizen Ağaoğlu  "Anadolu kulüplerimizin tamamının gelirleri naklen yayından geliyor. Yine maalesef bu kulüplerimizin tamamı 4-5 yıllık süreyle bu geliri bankalara temlik ederek kredi kullandıklarını ifade etti. O geliri sabit görerek yaptı bunu kulüplerimiz. Yapılacak olan bu indirimlerin Anadolu futbolunun ekonomisine dolayısıyla Anadolu futbolu yoksa Türk futbolu yoktur. Anadolu futbolu 4'ten büyüktür. Anadolu futbolu çöküntüye uğradığı anda ülke futbolu çöker. Bu süreç 3 sene öncesinden başladı. 3 sene önce bu endişeleri dile getirdiğimizde muhatap olduğumuz cevap 'Bu benim problemim değil" şeklindeydi. Ama 3 sene sonra bugün hayretle görüyoruz ki Anadolu kulüplerinin gelir kaybı yayıncı kuruluş tarafından anlaşılmış durumda." dedi.

"İhale sürecinde savaşın patlak vermiş olması büyük şanssızlık"

Yayın ihalesi sürecinde ekonominin stabil olmadığı ve Rusya-Ukrayna savaşının çıkmış olmasının da büyük şansızlık olduğunu söyleyen Ağaoğlu "Bununla ilgili olarak da dün akşam bir bildiri yayınladılar. Şu kadar para verdik ama ihale bize verilmediği için büyük finansal açmazın içerisine gireceksiniz şeklinde bir açıklamaydı. İhalelere yatkın bir insan olmadığımdan dolayı ihale süreci devam ettiği için belirleyici ifadeler kullanmanın sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Ancak durum çok karmaşık değil, çok açık da değil. Çözülmeyecek gibi de değil. Ekonominin bu kadar stabil olmadığı bir süreçte ihale tarihinin gelmesi, bu süreç devam ederken kuzeyde bir savaşın patlak vermiş olması büyük şanssızlık. İnşallah en kısa süre içerisinde kulüplerin menfaatine olacak bir neticeyle sonuçlandırırız diye temenni ediyorum." dedi.

Senin için hazırladığımız haberler