Sam Smith de NBA’den alacağı emekli maaşını beklerken vefat etti

12.06.2022 - 00:25 | Son Güncellenme: 12.06.2022 - 00:32

Eski ABA (Amerikan Basketbol Birliği) şampiyonlarından Sam Smith, NBA’den (Ulusal Basketbol Ligi) alacağı emekli maaşını beklerken 79 yaşında hayatını kaybetti.

Sam Smith de NBA’den alacağı emekli maaşını beklerken vefat etti

AJANSSPOR HABER

Eski ABA yıldızlarından Sam Smith de NBA’den alacağı emekli maaşını beklerken hayatını kaybetti. İşte detaylar…

Emekli maaşını bekliyordu

ABA 1976 yılında dağılıp NBA ile birleştikten sonra takımlarda kendilerine uzun zamanlı yer bulamayan oyuncular emekli maaşı alamamış, maaş kesintisine uğramış ve sağlık sigortalarından olmuşlardı. Bunun üzerine ise bu oyuncular basketbola veda ederek farklı alanlarda çalışmaya başlamışlardı. ABA dağıldıktan sonra basketbola veda eden isimlerden biri ise Sam Smith olmuştu.

Utah Stars ile bir ABA şampiyonluğu kazanmayı başaran Smith, ABA’in dağılması ile Ford montaj fabrikasında güvenlik amiri olarak çalışmaya başlamıştı. NBA’de yer bulamayan ve günümüzde 60 yaşının üzerinde olan oyuncuların çoğu ciddi geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Herhangi bir sigorta veya emekli maaşı bulunmayan bu eski oyuncular NBA’den kendilerine emekli maaşı bağlaması için mücadele ediyorlar.

Cenaze masrafları için yardım istemiş

18 Mayıs’ta Indianapolis’teki evinde 79 yaşında hayatını kaybeden eski şampiyon Smith’in ölmeden önce kızının cenaze masrafları için yardım istediği ortaya çıktı. Smith’in ölmeden önce eski ABA oyuncularının sigorta ve emekli maaşı hakları için mücadele eden vakıf Dropping Dimes Vakfı’nı aradığı öğrenildi. 5 yıl boyunca ABA’de oynayan Smith’in kızının cenaze masrafları için yardım istediği öğrenildi. Bekar bir anne olarak ölen kızının ardından 5 yaşındaki otizmli torunun sorumluluğunu alan Smith’in gözyaşları içinde vakfı aradığı ve cenaze masrafları için yardım istediği aktarıldı.

''NBA ölmemizi bekliyor''

NBA ve eski ABA oyuncularının eski basketbolcuların elde edemedikleri emeklilik ve sigorta hakları için görüşme halinde olduğu biliniyordu. Eski basketbolcular ise bu görüşmelerin çok uzun süredir devam ettiğini ve NBA’in oyunculara haklarını vermeden önce onların ölmesini beklediğini söylüyorlar.

 

Sam Smith ve Kentucky Wesleyan Koleji'ndeki takım arkadaşları. (Soldan üçüncü sıradaki Sam Smith)

Bazıları köprü altında yaşıyor

ABA oyuncularının hakları için mücadele eden Dropping Dimes Vakfı eski basketbocuların artık 60, 70 ve 80 yaşlarında olduğunu bazılarının evsiz olduğunu hatta bazılarının köprü altlarında yaşadığını ifade etmişti. Vakıf tarafından yapılan başka bir açıklamada ise bazı eski oyuncuların kiliseye gitmek için takma diş veya yeni bir takım elbise dahi alamadıkları açıklanmıştı.

2 bin dolar için mücadele ediyorlar

Smith ve daha nice basketbolcu 1976’da ABA’in dağılması sonrası NBA’de tutunamamışlardı. Her ne kadar Sam Smith diğer oyunculara göre Ford’da çalıştığı ve oradan sağlık sigortası hakkı kazandığı için şanslı olsa da diğer oyuncuların çoğu sağlık sigortası da dahil birçok sorun yaşıyorlar.

NBA oyuncuları 1965 yılından beri emeklilik planına dahil olarak en az 3 yıl ligde hizmet vermiş olmaları şartı ile aylık ödeme, ömür boyu sağlık sigortası, üniversite eğitimi geri ödeme programı ve daha fazla hakka sahip olmalarına rağmen eski ABA oyuncuları herhangi bir şekilde emeklilik planına dahil olmamış, sağlık sigortası hakkı kazanamamışlardı. Bunun üzerine ise hakları için mücadele eden eski basketbolcuların NBA’den sağlık sigortası ve aylık 2 bin dolar emeklilik maaşı bekleyişi hâlâ devam ediyor.

Senin için hazırladığımız haberler