CANLI İZLE - Tarihi Kongre! Fenerbahçe'de Atatürk Oylaması

09.09.2023 - 10:16 | Son Güncellenme: 09.09.2023 - 17:56

Fenerbahçe Spor Kulübü, bugün tüzük tadil genel kurulunda yapılacak değişiklikler ve stat isim değişikliği için tarihi bir kongre düzenliyor. İşte kongrede anbean yaşananlar

CANLI İZLE - Tarihi Kongre! Fenerbahçe'de Atatürk Oylaması

AJANSSPOR - HABER

Atatürk oylaması dakikalarca alkışlandı

Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin'in yaptığı açılış konuşmasında gündem maddeleri sıralandı. Toplantının 2. gündem maddesi Ülker Stadyumu'nun isminin Atatürk Stadyumu olarak değiştirilmesi konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi oldu. Bu madde okunurken dakikalarca alkışlandı.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş olağanüstü genel kurula gidiyor
Habere Git

Vefa Küçük, Divan Başkanlığı yapacak

Tarihi kongrede Vefa Küçük'ün Divan Başkanlığı yapacağı açıklandı. Pekin, "Geçmiş tüzük değişikliğine dair genel kurullarda tecrübesi ve hukukçu olmasından dolayı mesleki tecrübesi nedeniyle Vefa Küçük'ten divan kurulu başkanığı için ricada bulunduk. Ricamızı kırmadı. Sayın Uğur Dündar'a da yaklaşımından dolayı teşekkür ediyor, Vefa Bey'e katkılarından dolayı şükranlarımızı sunuyoruz." 

Ali Koç yönetiminin Tüzük Tadili Genel Kurulu'nda Divan Başkanlığı'nı Vefa Küçük'ün yapması yönünde sunduğu önerge, oybirliği ile kabul edildi.

İşte Fenerbahçe'nin üye sayısı

  • Kulüp Üye Sayısı: 59752
  • Yüzde 10'u YDK üyesi
  • Temsilci Üye Sayısı: 9971
  • Kongre Üyesi: 49781

"Borcu olan kongre üyeleri, üyelikten çıkarılacak"

Üyelik ücretlerini ödemeyenlerin üyelikten çıkarılacağını ifade eden Fethi Pekin, "Kulüp üyelerinin yüzde 24'ünün aidat borcu bulunmaktadır. 3 yıl ve daha fazla aidat borcu olan kongre üyelerinin üyelikten çıkarılması görüşülecek. Temsilci üyeliklerin kaldırılmasına karar verdik. Bugün hep birlikte bunu oylayacağız. Mevcut temsilcilerin durumlarıyla ilgili çeşitli düzenlemelere yer verdik. Kongre üyeleri için gereken kriterleri biraz ağırlaştırdık. Kulübümüzün kadına, çocuğa ve diğer canlılara şiddet uygulamaktan sabıkalı olanlara üyelik açmayacağına ve bu duruşumuzdan da taviz vermeyeceğimizi vurgulamak istiyorum." dedi.

Vefa Küçük: "Bizi onurlandırdınız"

Tarihi kongrede Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanlığı'na getirilen olarak Vefa Küçük, "Sizlerin oylarıyla bugünkü Olağanüstü Tüzük Tadil Kongremizi yönetmek üzere arkadaşlarımla birlikte görev aldık. Bizi onurlandırdınız. Teşekkür ediyorum." dedi.

Ali Koç: "6 bin katılımcımız var"

Kongrede kürsüye gelen Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Tarihi bir güne hep bareber tanıklık edeceğiz. Hepimiz birbirimizle ne kadar gurur duysak azdır. Son dönemde WhatsApp mesajlaşma sistemiyle kongre üyeleriyle mesajlaşmaya başladık. SMS eskisi gibi okunmuyor. 6 bin katılımcımız var."

"Rekorlar üst üste geliyor"

Sarı lacivertli kulüpte amatör branşların başarısına dikkat çeken Ali Koç, "Amatör branşlarda rekorlar kırıyoruz. Olimpiyat kotaları gelmeye başladı. En son Kuzey Tunçelli kardeşimiz Türkiye rekoru kırarak kotayı aldı. Ama ne yazık ki sporcularımızın isminin yanında Fenerbahçe sporcusu denilmiyor. Tepkimizi de koyduk. Takım sporlarının tatilde olduğu dönemde de başarılar, rekorlar üst üste geliyor." dedi.

"Bu takımın 4 önemli oyuncusu Fenerbahçe sporcularıdır"

Filenin Sultanları'na ayrı bir parantez açan Koç, "Takım sporları demişken Filenin Sultanları'na da değinmek istiyorum. Geleneksel rakiplerimiz arasında amatör branşlarda bayrağı en yüksekte tutan ne yazık ki sadece Fenerbahçe kaldı. Bunu yapmanın kolay olmadığını biliyorsunuz. Filenin Sultanları Uluslararası Lig'de sonra Avrupa Şampiyonası'nda bu ülkeyi ne kadar mutlu ettiğine tanık olduk. Şimdi Japonya'ya gittiler. Bu takımın 4 önemli oyuncusu Fenerbahçe sporcularıdır." dedi.

"Eda Erdem heykeli olacak"

Avrupa Şampiyonu olan Filenin Sultanları'nda kaptan Eda Erdem'in heykelinin dikileceğini ifade eden Koç, "Filenin Sultanları'nı kutlarken kaptan Eda, savunma bakanı Gizem'e. Türk oğlu Türk olan Vargasımız'a ve Aslı Kalaç'a özel bir parantez açmak istiyorum. Hem ülkemizi hem Fenerbahçe'yi çok iyi temsil ettiler. Aldığımız karar çerçevesinde Alex, Lefter, Can Bartu ve Eda Erdem heykeli olacak. Kendisi de bilmiyor şu an itibarıyla öğrenmiş oldu. Gani gani hak etti." dedi.

"Atamız'ın ismini taşıması için buradayız"

Stat isim değişikliğiyle Mustafa Kemal Atatürk'ün ismini getireceklerini ifade eden Koç, "9 Eylül İzmirimiz'in kurtuluşunun 101. yıl dönümü. Başta Atamız olmak üzere tüm şehitlerimizi sonsuz saygıyla anıyoruz. Vatanımıza hizmet eden her isme minnettarız. Tüzük değişikliği ve mabedimizin Atamız'ın ismini taşıması için buradayız. Uzun süredir bu konuda çalışıyoruz. Titizlikle çalıştık ve sunduğumuz tüzüğün son halini vermiş olduk." dedi.

"Tüzük, benim için şahsi bir konuydu"

Tüzük tadil değişikliğiyle ilgili ise Koç, şöyle konuştu; "Tüzük benim için şahsi bir konuydu. 2018'de başkan seçildiğim takdirde tüzük değişikliği vaadetmiştim. 16 Haziran 2019'da çoğunluğu sağlayamadık, yüzde 7'de kaldık. Ama motivasyonumuz kırılmadı, çalışmaya devam ettik. Spor yasası tasarlanmaya başlandı bu yüzden frene basmak zorunda kaldık. Tüzük güncelleme sürecinin uzaması çok daha iyi oldu diyebilirim. Gerekli değişiklikleri içeren bir yaklaşımla karşınıza çıkabildik."

"Mevcut başkan da diğer adaylar da aynı şartlarda yarışacak"

Tüzük tadil değişikliğiyle başkanlık seçiminde daha objektif olunacağını ifade eden Koç, "Dernek statüsünde olamayacağız. Yeni yasaya uyumlu hale gelmek zorundayız. Uyumlu olmazsak branşlarımızın tescili mümkün olamıyor. Sırf bu yüzden tüzüğü değiştirmek gerekiyordu. Tüzük tadil metinlermizde işlevi yetersiz kalmış hükümler güncellendi. Günün koşullarına uygun bir taslak ortaya çıkarıldı. Tüzüğümüz daha demokratik, sade, anlaşılır hale getirilmiştir. Bundan sonra önümüzdeki seçimlerde Fenerbahçe Başkanlığına aday olmuş tüm üyeler kulüp imkanlarından eşit yararlanabilecek ve yönetim kurulunda olacak. Yani FB TV'ye çıkabilecek. Faruk Ilgaz Tesisleri'ne gidebilecek. Mevcut başkan da diğer adaylar da aynı şartlarda yarışacak." dedi.

"Fenerbahçe, devletinin ve milletinin yanında olmuştur"

 "Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu değil, hangi takımın Atatürk'ün yolundan gittiği önemlidir." diyen Ali Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kulübümüz 1907 yılında kurulduğu günden bu yana her daim, kim ne derse desin devletinin ve milletinin yanında olmuştur. Kurtuluş Savaşı boyunca şehitler vermiş, işgal kuvvetleriyle yapılan 50 maçın 41'ini kazanarak askerlerimize ve halkımıza moral kaynağı olmuş, son maçta İngiliz işgal kuvvetlerine karşı oynadığı maçta 2-1 galip ayrılarak Lozan'da görüşmelerde bulunan devlet yetkililerimize umut kaynağı olmuş bir kulübüz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 3 Mayıs 1918 yılında kulübümüzü ziyaret etmiştir. Fenerbahçe tarihi boyunca Atamızın izinden ayrılmamış, klavuzu ise hep milli değerler olmuştur.

"Stadımıza Atamızın ismini vermek en çok da bize yakışır"

Atatürk'ün hangi takımı tuttuğu değil, hangi takımın Atamızın izinden gittiği önemlidir. Kim ne derse desin Atamızın Fenerbahçe'ye duyduğu yakınlık resmi belgelerle de kayıtlıdır. Göreve geldiğimizden bu yana ifade edildiği gibi stadyumumuza Atatürk'ün isminin verilmesi gündemimize getirilmiştir. Biz de harekete geçtik. Sizlerden alacağımız yetki ile süreci hızlı şekilde tamamlamak istiyoruz. Stadımıza Atamızın ismini vermek en çok da bize yakışır diye düşünüyoruz. Bildiğiniz gibi stat isim değişikliğinin gerçekleşmesi için sadece genel kurulunun onayı yeterli değildir.

"Stadını yapıp, aynı zamanda stadını kiralayan tek kulüp Fenerbahçe'dir"

Zira statlarımızın sahibi devletimizdir. Stadımızı zamanın zor şartlarına rağmen Başkanımız Aziz Yıldırım'ın liderliğinde 85 milyon dolar kaynak yaratarak 4 senede kendi imkanlarıyla stadını yapıp, aynı zamanda stadını kiralayan tek kulüp Fenerbahçe'dir."

"İsim değişikliğine devlet müsaade etmelidir"

"Statlarımızın sahibi devletimiz olduğu için her isim değişikliğine devlet tarafından müsaade edilmelidir. İnanıyoruz ki onlar da Fenerbahçe'nin arzu ve taleplerini değerlendirecektir. Gurur duyacağımız bir kararın ilk adımını bugün atıyoruz"

Katılım 7 bin kişiyi geçti

Fenerbahçe Tüzük Tadil Kongresi'ne katılım sayısı 7 bin kişiyi geçti. Fethi Pekin, "Herhalde bu bir tarihi rekordur. Bazı kulüplerin toplam kongre üyesinden fazla katılım olmuştur" dedi

İlk 4 madde oylandı

İlk 4 madde oybirliği ile kabul edildi

İstifa eden üyelerin tekrar kulübe kabul edilmesi reddedildi

Fenerbahçe Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurulu'nda, kongre üyeleri tarafından yapılan "İstifa eden üyelerin tekrar kulübe üyeliğinin kabul edilmesi" önerisi oy çokluğuyla reddedildi. 

"Online ortamda oy kullandırmaya mecburuz"

Ali Koç, "2018'deki seçimlerde sahamız ciddi tahribata uğradı. 35-40 bin kişi oy kullanmak için geleceğini düşünürsek seçim yapacak yer bulamayız. Dünyanın her yerinde Fenerbahçe üyesi var. Online ortamda oy kullandırmaya mecburuz. Tüzüğümüze dahil etmek yetmiyor. Birincisi mevzuat. İkincisi teknolojik olarak hazır olmak. İki konuda da hazırlıklarımızı yaptık. Bu maddeyi desteklemenizi gönülden arzu ediyoruz" dedi.

Senin için hazırladığımız haberler