Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi'den Galatasaray, Fenerbahçe, TFF Açıklaması

05.05.2023 - 11:23 | Son Güncellenme: 05.05.2023 - 12:47

Son dakika: Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi, Galatasaray derbisi, Fenerbahçe, TFF ve hakemlere yönelik açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar...

Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi'den Galatasaray, Fenerbahçe, TFF Açıklaması

AJANSSPOR - HABER

Spor Toto Süper Lig'de son haftalara girilirken kulüp yöneticilerinin birbirleri hakkındaki beyanatları, karşılıklı demeçler ve ithamlar gerilimi artırmış durumda...

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'in önceki gün yaptığı açıklamada Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin birlikte hareket ettiğini belirtmişti. Özbek'e yanıt, bugün siyah-beyazlı kulübün başkanı Ahmet Nur Çebi'den geldi.

 

"Doğru olmadığını ifade ettik"

İlk olarak 3-1 biten Galatasaray derbisine değinen Ahmet Nur Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle bugünkü basın toplantısında gündemin ana maddesi geçen haftaki Galatasaray derbisi ile ilgili başlangıçta, maçta ve maç sonrası yaşadıklarımız. Maçtan önce hakem atamalarıyla ilgili Ali Şansalan'la alakalı Galatasaray medya mensuplarından, Galatasaraylı olduğu bilinen yazar çizerlerden duyduklarımız çok basitti ve doğru değildi. Bununla ilgili açıklama yaptık, doğru olmadığını ifade ettik ve bu yapılanların herhangi bir şekilde bizim tarafımızdan yapılmadığını, karşı tarafın da hakemi etki altına almak için yaptığı çalışma olduğunu ifade ettik."

"Beşiktaş'ın aleyhine, Galatasaray'ın lehine planlamak üzerineydi"

Hakem atamalarını eleştiren Çebi, "Bu neydi? Ahmet Nur Çebi maçtan evvel Ali Şansalan'ı TFF'den bu maça atamasını talep etti diye bir söylem vardı. Bu kesinlikle yanlıştı. Kasıtlı olarak hakemi etki altına alabilmek adına yapılmış çalışma olduğunu ifade ettik. Beşiktaş'ın aleyhine, Galatasaray'ın lehine planlamak üzerineydi, biz de bunun doğru olmadığını söyledik." dedi.

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'ın Yavru Kartalları Avrupa'da uçamadı
Habere Git

"Takdir haklarını Galatasaray'dan yana kullandı"

Derbi maçında hakem Ali Şansalan takdir haklarını Galatasaray'dan yana kullandığını ifade eden Çebi, "Bizim kültürümüzde hakemlerle, teşviklerle ve primlerle maç almak gibi bir kültür yok. Zaten bunu Hakkı Yeten ve Süleyman Seba'ya saygısını ifade eden tüm başkanlar iyi biliyor. Maçla ilgili Ali Şansalan takdir haklarını Galatasaray'dan yana kullandı. Bize 6 sarı kart verildi. Biz de bu durumdan sonra TFF'den ceza aldık." dedi.

Çebi'den Serhan Çetinsaya açıklaması

Beşiktaş'ın 3-1 kazandığı Galatasaray derbisi sonrası "Lobi ve algı yapamadığınızda ne sahada kalabiliyorsunuz ne de maçı kazanabiliyorsunuz. Anca 3'ün 1'ini alıyorsunuz" paylaşımı yapan Beşiktaş Asbaşkanı Serhan Çetinsaya'ya Galatasaray Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eray Yazgan'dan "Maçtan önce hadsiz bir şekilde pusu kültürü diye açıklama yaptılar, maçtan sonra asbaşkanları sosyal medyadan ahlak yoksunu bir paylaşımla seviyeyi daha da aşağıya çekti" yanıtı geldi.

Bu konuya da değinen Çebi, "Asbaşkanımız Serhan Çetinkaya bir paylaşım yaptı, keşke olmasaydı. Daha biz açıklama yapmadan, hemen düğmeye basıldı. Benim yöneticim tehdit edildi, hakaret edildi. Şantajlara maruz kaldı. Bunu başkalarına yaptırıp, 'Biz yapmadık' derseniz; biz kabul etmeyiz ve bizi kandıramazsınız. Deprem döneminde de bana linç operasyonu yapıldı, bunu da Galatasaray yaptırdı! Bu troll hesaplarla bize saldırdılar. Bu hesapları yarın başkası satın alır, size saldırırlar! Linç kültürü ile bir yere varamazsınız." dedi.

"Bunun ne kadar etik olduğunu size soruyorum"

Galatasaray cephesinin taraftarını bastırmaya çalıştığını dile getiren Çebi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğer siz 30 yıllık dostunuzla bir telefon görüşmesi yapmış iseniz bu görüşmede kişi size 'Benim mi özür dilememi istiyorsunuz?' diye ifade etmişse siz de bu ifadeyi kalkıp da bir gün sonra onun onayını almadan aranızda geçen konuşmayı kamuoyuyla paylaşırsanız bunun ne kadar etik olduğunu size soruyorum. Tribünlere oynamak adına bir şekilde, belki de mağlubiyetten dolayı kızgın olan taraftarınızı bastırabilmek adına okları genç bir çocuğa ve aile dostunuza yöneltmeniz bence etik olmayan ancak sizlerin camiasına yakışmadığını düşündüğüm, sizlere yakıştığını görmekten de üzüldüğümü beyan etmek istiyorum."

"Bizim camiamızda iki yüzlü kimseyi bulamazsınız"

Galatasaray'dan yapılan açıklamaları sert şekilde eleştiren Çebi, "Dün genel sekreterimiz bir yerde sabah sohbet ederken sayın ikinci başkanları Metin Öztürk beyfendinin dünkü konuşmasında hanımefendinin bana söylediği nazik ve kibardı. Ve çok ilginç bu ifadeyi hanımefendiden dinlerken önüme verilen kağıtta Öztürk'ün çok hoş olmayan ifadelerini okuduğum anda şaşırdım. Bu tarz, iki yüzlülüktür. Bizim camiamızda iki yüzlü kimseyi bulamazsınız.

Bakın buradaki ifadeye: 'Babası bizzat Dursun Özbek'î aradı' Yalan! Dursun Özbek, babasını aradı. Yalanlar devam ediyor: 'Galatasaray'ın büyüklüğünü burada gördüğünüz gibi bizde çatlak ses yok, başkan konuşur konu kapanır' Başkan konuşmuş, sen niye konuşuyorsun! Hayatınız ve kendiniz çelişkilerle dolu. Sadece camianın gazını almak adına yapmış olduğunuz bu tavırların hiçbir şekilde Türk sporuna katkısı olmayacağını çok iyi bilmeniz gerekir.

Genel sekreterin ifadesi... Bunu okumak zorundayım: 'Muhtemelen sponsorluk gelirleri ve kişisel ticari ilişkilerinin getirdiği sorumluluklarla kendilerini gayrı ihtiyari karşı kıyının savunuculuğuna fazlasıyla kaptırmış haldeler ki Koç yönetiminin tutumuyla ilgili yaptığımız yorumlara böyle can siperhane tepkiler veriyorlar. Birbirlerinin yaptıkları açıklamaları beğeniyorlar." dedi.

"Ali Koç ile ilişkimiz Koç ailesi ile olan ilişkimiz değildir"

Beşiktaş ile Fenerbahçe'nin arasındaki ilişkiye de değinen Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Ali Koç beyfendi Fenerbahçe Kulüp Başkanı. Doğum tarihi 67-66... Asıl şirketin başında olan Koç ailesinin büyüğü olan Rahmi Koç beyfendi 57 senesinde, Ali Koç doğmasında Beşiktaş'a üye olmuş bir insandır. Dolayısıyla bizim Koç ailesi ile olan ilişkimiz yaklaşık 60-70 yıllık Beşiktaşlı olan değerli bir abimizle olan ilişkimizden ibarettir. Ali Koç ile ilişkimiz Koç ailesi ile olan ilişkimiz değildir. Fenerbahçe - Beşiktaş spor kulübü ilişkisidir. Karşı kıyı ne demek oluyor? Bulgaristan, Ermenistan toprakları mı? Bu ifadeler klişeleşmiş ifadeler. Dursun Bey, ekibinize söyleyin artık bu ifadeleri kullanmalarına gerek yok. Siz Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri olarak 14 sene boyunca birbirinizin sponsorlarıyla yan yana yürüdünüz. Çok şükür ki Galatasaraylılık ile adı anılan bir sponsorumuuz olmadığı için ayrıca mutluyuz. Bundan sonra da genel sponsorların Galatasaraylı olmaması için hassasiyet göstereceğiz."

"Fenerbahçe ile Galatasaray koalisyonun en kralını uyguladı"

Fenerbahçe ile Galatasaray'ın koalisyon kurduğunu ve Beşiktaş'ın yalnız kaldığını ifade eden Çebi, "Dursun Özbek ağabeyimdir. Genelde böyle söylerim. Saygıda kusur etmem. 'Koalisyon' diyor. Ne koalisyonu? Asıl koalisyon sizin aranızda var. Gaziantep ve Hatay çekilince, maşallah koalisyon oldunuz. El ele tutuşup yürüdünüz! Bizi koalisyon olarak görüyorsunuz, bu saygı ve sevgidendir. Menfaat değildir! O zaman beraber yürüyordunuz, puanların silinmesi için neden konuşmadınız? Fenerbahçe ile Galatasaray koalisyonun en kralını uyguladı! Biz tek başımızaydık." dedi.

"Bu koalisyon kelimesini kabul etmiyorum"

Koalisyon ifadelerine sert çıkan Çebi, "Bir koalisyon lafı var. Dursun Özbek Başkanımıza ben abi de diyebilirim, genelde o kelimeyi kullanırım. Ne koalisyonu arkadaşlar? Bir koalisyondan söz edilecekse asıl koalisyon sizin aranızda var. Depremde ligden çekilmek zorunda kalan iki güzide kulübümüzün çekilmesine mutakip puan sistemiyle ilgili alınan kararla ilgili bir koalisyon oldunuz ki ilelebet koalisyon... Biz daha öyle bir şey yaşamadık. Bir menfaat işbirliğine dayanmıyoruz biz. Neden o zaman kalktınız beraber olmayı başardınız? Silinmesi gereken, yanlış uygulanan sistemle ilgili neden itiraz etmediniz bizim gibi? Koalisyon asıl sizsiniz. Fenerbahçe ve Galatasaray koalisyon uygulamayı bildiler yeter ki işlerine gelsin. Bu koalisyon kelimesini kabul etmiyorum." dedi.

"Bir tek ben muhalefet ediyorum"

Kendisine verilen cezalara da değinen Çebi, "Hakemler buradan gidiyor, gönderiliyor eski hakemlerimiz. Bir tek ben itiraz ediyorum. Fenerbahçe ve Galatasaray koalisyon oluyorlar. Sonra bunlar geri geliyorlar, iyi yapıldı diyorlar. Bir tek ben muhalefet ediyorum. Bize verilen cezaların bir daha yapma yaparsan seni cezalandırırım uygulaması olduğu malum. 2 milyona yakın son 15-20 gün içinde bir ceza verildi. Ben Tahkim'e gittim. 3 cezamdan 1.'sini kaldırdı. 2.'si de ona benziyordu, cezayı verdi. Baktım nasıl olur dedim, içerik aynı çünkü. Baktım ki 1.'sinde Dursun Özbek ve Erden Timur'un da olduğunu gördüm. Onların sayesinde o cezadan kurtuldum. Kendimden olmadığını 2. dosyamda aynı konulardan onanınca anladım." dedi.

"TFF Başkanı'nın ben iyi niyetli olduğuna inanıyorum ama..."

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'ye de değinen Çebi, "MHK Başkanı'nı gönderip yerine yenisini getirmekle bu işlerin çözülmeyeceği biliniyor. Sorun sadece MHK'de değil. MHK'nin değişmesi yetmiyor. Belki de sizin değişmesinde faydalı olabilir. TFF Başkanı'nın ben iyi niyetli olduğuna inanıyorum ama yeteri kadar konuları çözdüğünü göremedim. MHK Başkanları'nı göderip, getirmekle çözemiyorsanız, 'Ben bu işi yapamıyorum' diyip gitmek lazım." dedi.

"Ceza kesmediğiniz bir yer kaldı mı?"

TFF tarafından Beşiktaş'a cezalar yağdırıldığını dile getiren Çebi, "TFF Başkanı'nın Beşiktaş'a geldiği andan itibaren el parmak kaldırıldığını unutmadık. Bu tavır tutumun devam ettiği gibi bir his var. TFF Başkanımızdan bir ricam var, lütfen bu algıyı değiştirin. Ceza kesmediğiniz bir yer kaldı mı? Bu camia bu kadar mı hatalı davranıyor?" dedi.

"Bu sistemle şampiyonu da düşecek takımları da kabul etmiyorum"

Süper Lig'in tescil edilmesini kabul etmeyeceğini ifade eden Çebi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"UEFA diyor ki eğer bir takım 10 sene oynanan oyundan çıkar ise oynadığı tüm maçları oynanmamış kabul edilir. 2 tane kulübümüzün yaşanan sıkıntıdan dolayı dışarıda kalması sonucunda Galatasaray veya Fenerbahçe benden çok daha az deplasmana gitmiş oluyor. En azından yeterli değil ama 2 tane kulüp gelsin, benim içeride oynayacağım iki tane maçımı, Beşiktaş'ın hakları açısından eşitlik anlamında deplasmanda oynamayı kabul ediyorum. Hadi buyrun yapsınlar... Buyrun deplasmanları eşitleyelim... Deplasmanla oynamakla kendi sahanızda oynamanın farkı var. Peki sen benim hakkımı nasıl gasp ediyorsun?"
 
 
Ligin Beşiktaş bu şartlarda şampiyon dahi olsa tescil edilmesini kabul etmeyeceğm. Biz bunu ligin daha yarısında söyledik. Kabul etmiyorum kardeşim. Bu sistemle şampiyonu da düşecek takımları da kabul etmiyorum. En azından gelsinler hepsi içeride oynayacakları deplasmanda oynasınlar da görelim."

"Futboldan daha iyi anlayanlar var bu ülkede"

Mehmet Büyükekşi'nin durumuna değinen Çebi, "Büyükekşi aday olabilir, herkesin demokratik hakkı. İyi niyetle çalıştığını ben de kabul ediyorum ama başarılı olduğunu düşünmüyorum. Çok açık ve net. Kendisini buraya gelirken de desteklemedim, bir daha aday olduğunda desteklemeyeceğim. Futboldan daha iyi anlayanlar var bu ülkede.
 
Halil Umut Meler'i en kritik maça tayin ediyorsunuz. Ne yapayım ben? Bu arkadaşları niye göndermiyorsunuz? Bu arkadaşlar gitmişken neden geri gelmelerini istediniz? Koalisyon güçleri istedi. Bu sezon ağzını açmayan bir kulüp var mı hakemlerle ilgili. 19'u birden hakemlere sallıyorlar, bir tek ben hariç. Siz istediniz bunları kalsınlar diye. Niye şimdi şikayet ediyorsunuz?" şeklinde konuştu.

"Lütfen 'TFF Beşiktaş'a karşı' algısını değiştirin"

Yabancı sayısı, puan sisteminin hepsi emrivakiyle yapıldığını dile getiren Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Görevi bırakmalarından başka bir şey dilemiyorum. Gereken tavrı da koyuyorum. Devlet burada, adliye orada, savcılar, emniyet var. Biz işimize bakıp, şampiyon olmak istiyoruz. Ben kupa kaldırmak, başarılı olmak istiyorum. Diğer hesaplarda işim yok. Köstek olmasınlar. Kulüpler Birliği'ndeki tüm kulüplerin adaletli olmalarını talep ediyorum. Ben uzun zamandır Kulüpler Birliği'ne gitmiyorum. TFF'ye de gitmiyorum. Yabancı sayısı, puan sistemi hepsi emrivakiyle yapılıyor. Geçen sene yabancı sayısını serbest yapın dedim. Oynatanlardan ceza alın dedim. Mali bütçemi ve dengemi bozdunuz. Bunun bedelini TFF'den isteyeceğim. Yazılı olarak talep edeceğim.
 
Buradan sesleniyorum TFF'ye. Lütfen 'TFF Beşiktaş'a karşı' algısını değiştirin. Böyle bir algı yaratıyorsunuz"

"Federasyon başkanı olmayı şu anda düşünmüyorum"

TFF Başkanlığı'na aday olmak istemediğini dile getiren Çebi, "Federasyon başkanı olmayı şu anda düşünmüyorum. Aklımın ucunda bile yok. Beşiktaş'a hizmet etmek benim için görev. Yapmış olduğum çalışmalar var. Bunların zarar görmemesi adına bir süre daha buradaki görevime devam etmeyi düşünüyorum." dedi.
 

"Abdurrahman beyin açıklaması doğru mu yanlış mı?"

Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği (TFFHGD) Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı, hakem ve diğer müsabaka görevlileri hakkındaki açıklamaları nedeniyle PFDK'ya sevk edildi.

Bu konuyla ilgili olarak ise Çebi, "TFF'nin baştan aşağı değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Abdurrahman Arıcı'nın yaptığı açıklama, bir başkasının yaptığı başka bir açıklama hepsi bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Sorun varsa sorunu yaratanlarla hesaplaşmak gerekiyor. Herkes gidecek o zaman. Hakemlerin gitmesi yeterli olmuyor demek ki. Gerekiyorsa biz de gidelim... Burada gitmeyecek olan tek şey var güzide futbol kulüpleri. Bunların hepsi kırıcı açıklamalar. Abdurrahman beyin açıklaması doğru mu yanlış mı? Artık bu açıklamaların hiç yapılmaması gerekiyor." dedi.

"Bundan sonraki cevaplarım çok ağır olur"

Son olarak Galatasaray ile Fenerbahçe'ye seslenen Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Galatasaray ve Fenerbahçe'ye tekrar söylüyorum. Hadi Beşiktaş ile deplasman sayınızı eşitleyin. Bekliyorum cevaplarını.
 
UEFA'ya biz müracaat edeceğiz ama UEFA'nın bu konuda yaptırımı olmadığını kamuoyu bilsin. Ancak görüş belirtebilir. Biz bu görüşü bir daha soracağız. Bu görüş zaten yazılı var. Adamlar bunu kaale almıyorlar. Bu karar 28 gün sonra başlatılacakken, depremden 3 gün sonra karar alınmamalıydı. Bana da bu soru sorulmamalıydı. Ben de depremi önemsemiyor gibi adledilmemeliydim. Bunu da koalisyon güçleri yaptı. Siz koalisyonsunuz. Beşiktaş camiasının sponsorlarıyla ilgili bir daha ağzınıza hiçbir laf almayın. Bundan sonraki cevaplarım çok ağır olur. O zaman siz NEF Stadyumu ile ilgili açıklamayı yapın."

Senin için hazırladığımız haberler