Fenerbahçe'de Jorge Jesus imzayı attı, Mesut Özil kararını açıkladı

03.06.2022 - 13:32 | Son Güncellenme: 03.06.2022 - 16:56

Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jorge Jesus, düzenlenen tören ve basın toplantısıyla kendisini 1 yıllığına sarı lacivertli renklere bağlayan sözleşmeyi imzaladı. İşte detaylar...

Fenerbahçe'de Jorge Jesus imzayı attı, Mesut Özil kararını açıkladı

Fenerbahçe'nin 1 yıllık anlaşmaya vardığını duyurduğu 67 yaşındaki Portekizli teknik direktör Jorge Jesus, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi 1907 Tribünü’nde gerçekleştirilen törenle resmi sözlemeye imza atıp, basın mensuplarının sorularını yanıtlayacak.

 

Törende konuşan Jorge Jesus ve başkan Ali Koç'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:  

"İsmail Kartal göreve geldiğinde açık açık konuşmuştuk"

Basın toplantısında ilk olarak söz alan isim Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, önemli bir imza töreni için bir araya geldiklerini belirterek, "Hocamızın daha fazla konuşmasını istiyorum. Hepinizin bildiği gibi benim için zor bir karar. Ancak bu karar birden bire filizlenen bir karar olmadı. Hedeflerimizden uzak kaldık. İsmail hocaya burada teşekkür ediyorum ama asıl teşekkürü hep beraber yapacağız. Geldiğimiz nokta itibariyle imkanlarımızın el verdiği çerçevede A plus dünya çapında kendini kanıtlamış hoca hedefimizi açık açık paylaşmıştık. İsmail hocamıza da bu görevi verdiğimizde de açık şekilde bu konuyu ifade etmiştim. Hatta bir tanesinde hocamız, söz konusu hoca ile beraber çalışacaktı." dedi.

İlgini Çekebilir
Ali Koç canlı yayında ayrılık sinyalini verdi! Yıldız futbolcu...
Habere Git

"Nisan ayı itibariyle görüşmeler başladı"

Jorge Jesus ile ilk görüşmelerinin Benfica'daki görevinden ayrılmasından 4 gün sonra gerçekleştiğini belirten Ali Koç, "Ama hocamız o sırada futbola dair konuşmak istemiyordu. Ama yollar bazen değişebiliyor. Nisan ayı itibariyle Jesus ile görüşmelerimiz sıklaştı. Mayıs aylarının başlarına doğru daha somutlaşmaya başladı. Meğer hocamız Slavia Prag maçından itibaren takımın tüm maçlarını izlemeye başlıyor. Bundan çok sonra haberdar olduk. Hocamızın Fenerbahçe'ye olan ilgisi ve belli süredir Fenerbahçe'nin şampiyon olamaması hocamızın ilgisini çekiyor. Dünya çapında ya da bir Türk takımının getirebileceği en üst seviye hocayı getirmekten son derece mutuluyuz. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında Fenerbahçe yarıştığı tüm kulvarlarda mutlu sona ulaşır." şeklinde konuştu.
 

"Hocamız gittiği her takımda 1 yıl ile başlar"

Jorge Jesus'un kulübün beklentilerini ve camiayı tanımasının işlerini kolaylaştırdığının altını çizen Koç, "Çünkü çok talipleri vardı. O da bize hiç renk vermeden, Fenerbahçe'nin teknik direktörlüğünü yapmaya karar verdi. Hocamız 3 gündür burada. Stadı, ofisleri, Samandıra'yı gezdi. Samandıra'da Fenerbahçe'nin imkanlarının üst seviye kulüplerle benzer olduğunu söyledi. Fitness salonundan toplantı odasındaki koltuk renklerine kadar pek çok konuda bize ev ödevleri verdi. Hocamız 1 yıllık kontrat istedi. Gittiği her takımda 1 yıl ile başlar." diye konuştu.

"Her bölge için en az 5'er alternatifli transfer listesi"

Jorge Jesus ile her gün birkaç saat toplantı yaptıklarını belirten Ali Koç, "Önümüzdeki yılın planlamasına dair toplantı yaptık. Eksik bölgeleri, her bir bölge için en az 5'er alternatif ve bu alternatifler de kulübün durumunu bilerek yapılmış isimler olduğunu söyleyebilirim. Bu isimlerin 1 tanesi bile basında yok." dedi.

"Taraftarımız hocanın karar vermesinde büyük etken oldu"

Sarı lacivertli taraftara da seslenen Ali Koç, "Biz çok uğraştık, gittik geldik. Ama taraftarlarımızın da sosyal medya üzerinden yapmış oldukları müthiş organik organizasyon, hocanın karar vermesinde çok büyük etken oldu. Biz taraftarın önünde imza töreni yapıp yapmama konusunu çok düşündük. Bugüne kadar buraya gelip, büyük şovlarla imza atanların başarılı olmadığını görerek, bu toplantıyı bu şekilde yapmaya karar verdik. Hocamız da mümkün olan ilk idmanı da taraftara açık tribünler önünde yapmak istediğini ifade etti. Çok daha büyük şov seviyesinde etkinlikler yapabilirdik. Esas coşkuyu sahada alacağımız sonuçlarda yaşayacağımızdan hiç şüphem yok." ifadelerini kullandı.

Jorge Jesus: Türkçe olarak "Hazır mısınız?"

Portekizli teknik direktör Jorge Jesus basın toplantısındaki sözlerine Türkçe olarak "Hazır mısınız?" diyerek başladı. 

Fenerbahçe'de olmanın kendisi için büyük bir gurur olduğunu kaydeden Jesus, "Fenerbahçe'ye gelirken, gerçekten Avruoa'nın en büyük kulüplerinden biri olduğunu bilerek geldim. Başkanımızın beni gerçekten isteyip, beni ikna etmesi. Sosyal medya hesaplarımızı taraftarlarımız istila ettiler. Buraya maddi sebeplerden gelmedim. Beni isteyen farklı kulüpler de vardı. Ben tutkulu, büyük bir takımda çalışmak istiyordum. Çalışma metodum Fenerbahçe taraftarına benziyor. Ben de işime tutkuyla bağlıyım. Umarım burada mutlu olurum, beklentileri karşılayabilirim. Hem teknik ekibimizin, hem de futbolcularımızın iyi olması için her imkana sahibiz. Şampiyon olmak istiyoruz." diye konuştu.

"Fenerbahçe maçları hafızamda yer ediniyor"

Soru cevap bölümüne geçildiğinde kendisinin görev yaptığı dönemde Fenerbahçe ile Benfica arasında oynanan maç hatırlatılarak "Fenerbahçe'nin maçta 3 topu direkten döndü Benfica şanslı mıydı?" sorusuna, "Üzerinden 9 yıl geçti. Gerçekten Benfica için zorlu bir yarı finaldi. O seneki Fenerbahçe takımı çok kuvvetliydi. Buradaki maç hiç kolay olmamıştı. Ama futbolda şans da bazen çok önemli oluyor. O maçta şanslıydık. Finale yükselmiştik. Fenerbahçe maçları hafızamda yer ediniyor" yanıtını verdi.

"Maça ve rakibe göre sistem değişebilir"

Fenerbahçe hangi sistemi uygulayacağı sorusuna Portekizli teknik adam, "Benim tek bir sistemim yok. Her hocanın A ve B planı olması lazım. En önemli şey sistem olsa da başka önemli faktörler de var. Oyuncular da çok önemli. Ben genelde 4-4-2 sistemi ile oynadım ama maça ve rakibe göre sisteminizi değiştirebilirsiniz." diye cevapladı.

"Min-Jae Avrupa'daki tüm takımların isteyebileceği bir oyuncu"

Fenerbahçe'nin 2,5 aydır maçlarını takip etiğinin altını çizen deneyimli teknik adam, "Kim Min-Jae Avrupa'daki tüm takımların isteyebileceği bir oyuncu. Arda da genç bir oyuncu. Çok yetenekli bir futbolcu. Daha da gelişeceğini düşünüyorum." dedi.

"Başkanın isteği önemliydi"

Fenerbahçe'ye gelmesinde belirleyici olan insanlar olduğunu belirten Jesus, "Başkanımız takımın başında benim gibi bir antrenörü istediğini gösterdi. Birkaç kez Portekiz'e geldi. Kararlı ve ne istediğini bilen insanları severim. Aynı zamanda taraftarlarımız da sosyal medyada benim hakkımda çok fazla şey yazdı. Bu da benim bu tarafa daha fazla bakmama neden oldu." diye konuştu.

"Kulübün Mesut'la ilgili kararına aynı şekilde devam edeceğim"

Ajansspor Muhabiri Aygün Özipek'in kadro dışı olan Mesut Özil hakkında düşüncelerini sorduğu Jorge Jesus, "Futbolda geçmişte başardığınız şeyler çok önemlidir. Hocalar için geçmişteki başarılar referansı oluşturur. Fenerbahçe 8 yıldır şampiyon olamıyor. Özil gerçekten önemli bir futbolcu. Ama kulübün kendisiyle ilgili aldığı karara aynı şekilde devam edeceğim. Burada önemli olan Jorge Jesus değil, burada önemli olan Mesut Özil değil. Burada önemli olan her zaman Fenerbahçe. Ben de Fenerbahçe'deki oyuncularla devam edeceğim." şeklinde konuştu.

"4-5 oyuncu alacağız"

Takımın içinde bulunduğu durumun farkında olduğunu vurgulayan Portekizli çalıştırıcı, "Alacağımız bazı oyuncular Türkiye'de fazla tanınmıyor olabilir. Crespo gibi... Burada bir kadro devrimi yapmayacağız. 4-5 oyuncu alacağız. Kulübün maddi şartları doğrultusunda elimizden geleni yapacağız." dedi.

Jorge Jesus'un maaşı

Jorge Jesus'un bu paraya gelmeyeceğiyle ilgili sözlere değinen Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Mesut geldiği zaman da benzer tartışmalar yapılıyordu. Bunlara cevap bile vermeyi gereksiz buluyorum." yorumunda bulundu.

"Göze hitap edecek oyunculara odaklanacağız"

Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jorge Jesus, hem bireysel olarak, hem kolektif olarak gözlemler yaptıklarını belirterek. "Fenerbahçe'nin kaliteli oyuncuları var. Ofansif anlamda belirleyici, yaratıcı oyunculara odaklanacağız. Yetenekli oyuncunun yeteneğini sahaya yansıtabilmesini sağlamanız gerekiyor. Futbolun güzel olduğu, taraftara futbolun şov kısmında göze hitap edecek oyunculara odaklanacağız." dedi.

"Hocamızı en çok etkileyen camianın büyüklüğü ve tutkulu taraftarı"

Teknik direktör belirleme konusunda ümitsizliğe düşecek bir durum yaşamadıklarını belirten Ali Koç, "İsmail hocanın performansını gördükçe, arzuladığımız en üst düzey hocayı getiremezsek B planımız İsmail hocaydı. İsmail hocanın 18 haftada gösterdiği müthiş bir performanstı. Jesus'la olmayacak gibi öbür tarafla olacakmış gibi gidiyordu. Ama önemli olan sahadaki sonuçlar. Hocamızın bence en etkilendiği nokta bu camianın büyüklüğü ve tutkulu taraftarı. Taraftarı sadece tribünde görmüyorsunuz. İnsan istenmeyi sever. Taraftarımız da hocamızı ne kadar istediğini gösterdi." şeklinde konuştu.

"1 yılın sonunda işler yolunda giderse yenileyebiliriz"

Fenerbahçe'nin sahip olduğu tüm şartlar en üst seviyede olduğunu ifade eden Jorge Jesus, "Ben de şanslıyım ki hep büyük takımlarda çalıştım, bu kıyası yapıyorum. Hocaların ve futbolcuların kötü sonuçlar için bahanesi olamaz. Ben Portekiz dışında çalıştığım tüm takımlarla 1 yıllık kontrat yaparım. Adapte süreci için. 1 yılın sonunda işler yolunda giderse yenileyebiliriz."

Ali Koç: Kim Min-Jae'yi takımda tutmak zor"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç Maltepe'deki tesislerle ilgili yarın geniş bir açıklama yapacaklarını duyururken, "O da hocamızın gelmesi gibi tarihi bir olaydır. Arazi tarafında işler bir noktaya geldi. Sayın Jesus'un bir tercihi vardı. Devamlı oynayan 13-14 kişinin takımda tutulması. Takım kadrosunu derinleştirmek için 4-5 tane transfer gerektiğiydi. Rossi'yi Crespo'yu alırken bunu nereden buldunuz demişlerdi. İkisi de kendilerini gösterdiler. Kim de Vitor Pereira'nın bize tavsiyesidir. Hocamızın bize önerdiği isimlerdi. Kim'i tutmak zor. Talihsiz bir ameliyatı oldu. Onu tutmak için elimizden geleni yapacağız. Dünya çapında bir futbolcu. Gelen teklifler var ama inşallah o teklifleri değerlendirmek zorunda kalmayız. Hocamız tutalım ama absürt bir teklif gelirse yerini doldururuz demişti. Transfer listesi çok enterasan. İnşallah gelecek Crespolar olacak..." dedi.

"TC tarihinin en kötü federasyonunun bıraktığı bir iklim var"

Gelen soru üzerine kulübün ekonomik durumuna değinen Ali Koç, UEFA Finansal Fair Play konusunda iyi bir durumda olduklarının vurgulayarak, "Görünen o ki bu sene geçmiş yıllara nazaran manevralarımız çok daha geniş olacak. Harcama limitlerinde bana sorarsanız TC tarihinin en kötü federasyonunun bıraktığı bir iklim var. Bir şehrin odağında dizayn edilen bir futbol yapısından bahsediyoruz. Koskoca 84 milyon kişinin yaşadığı ülkede bir aday bulamıyorsak bizim ayıbımızdır." dedi.

"Hiçbir şekilde önümüzü göremiyoruz"

Yayıncının daha belirlenmemesi gibi durumlardan dolayı harcama limitlerinin nasıl belirleneceğini bilmediklerini kaydenen Ali Koç, "Ben harcama limitinin, yabancı kuralını bilmiyorum. Ama planlama yapmak zorundayım. Elimizden geleni yapacağız, sonra onlar rakamları ve sınırları belirleyecek. İçinde bulunduğumuz durum zaten iyi değildi. Bugün geldiği nokta çok daha kötü durumda, hiçbir şekilde önümüzü göremiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hakemleri suçlamayı doğru bulmuyorum"

Tutkulu taraftarların olduğu her ülkede hakem konusunun problem olduğunu belirten Jorge Jesus, "Ben Türkiye'de kaliteli hakemlerin olduğunu biliyorum. Sonuç iyi olmadığı zaman suçu hakeme atmayı doğru bulmuyorum." ifadelerini kullandı.

"6-7 tane hazırlık maçı oynamak istiyoruz"

Yeni sezon hazırlıkları hakkında da bilgi veren Portekizli teknik adam, içinde bulundukları durumun kolay olmadığını vurgulayarak, "Türk milli takımı da 3 maç oynayacak. Başka milli takımda olan oyuncular da olacak. 5 hafta beraber çalışacağız. Şampiyonlar Ligi ön elemesi maçları çok zor oluyor. O maça en iyi şekilde hazırlanmamız gerekiyor. Mevcut kadrodaki en iyi oyuncularımız tutabilirsek bizim için avantaj olacak. Hazırlık döneminde maç da yapmak istiyoruz. Yaklaşık 6-7 tane hazırlık maçı oynamak istiyoruz." dedi.

Yurt dışı kampı yok

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç yeni sezon kampını yurt içinde yapacaklarını açıklarken, "Kovid öncesi normal dönemlerin aksine hocamız yurt dışı kampı istemiyor. Topuk yaylasında 6 haftayı geçireceğiz." bilgisini verdi.

"Hocaya nasıl bağırsınlar?"

Fenerbahçe başkanı Ali Koç'un, "Suudi Arabistan'da Jorge Jesus'a "I love you Jesus", Brezilya'da 'Mister' diye bağırıyorlarmış. Oğlum da 'Hocaya nasıl bağıracağız?' diye sordu. Hocaya soralım." sözleri üzerine Portekizli teknik adam, "Ben buraya galibiyetler almaya geldim. O yüzden 'Fenerbahçe'nin galibiyetleriydi' diyebilirler." dedi.

 

"Alex'in bu kulüpte büyük bir tarihi var"

Fenerbahçe'ye gelmeden önce sarı lacivertli kulübün efsane ismi Alex de Souza ile konuşup konuşmadıyla ilgili soruya Jorge Jesus şu yanıtı verdi:

"Alex'in bu kulüpte büyük bir tarihi var. Alex ile Brezilya'dan arkadaşız. Gelmeden önce onunla konuştum. Benim buraya gelmemde çok önemli faktör taraftarlarımız. 9 yıl önce burada yarı final oynadığım zaman atmosferi gördüm. Büyük takımı büyük yapan şey taraftarlar ve kazandığı kupalardır. Bizim takımımızın taraftarı çok büyük, bizim de yapmamız gereken şey onları kupalarla taçlandırmak."

'Galibiyet kadar, göze hoş gelen futbolda önemli"

Her antrenörün kendi yöntemi olduğunu belirten tecrübeli çalıştırıcı, "Doğru yol diye bir kitap yok. Teknik direktörlerin de yaratıcı olması gerekiyor. Çalıştırdığım takımlar genelde çok fazla gol atarlar. Tabii ki futbolda galip gelmek önemlidir ama tek önemli şey değildir. Göze hoş gelen futbol oynamak da önemlidir. Ben oyuncularımdan beni öncelikle büyük bir teknik direktör olarak görmelerini isterim. Sonra tabii ki bir baba olarak görebilirler." diye konuştu.

"Kadro kalitemiz avantajımız"

Takımdaki avantajlardan birinin oyuncu kalitesi olduğuna değinen Jesus, "Gelirken bu yüzden bu teklifi kabul ettim. Tabii ki hiçbir takım mükemmel değildir. Dezavantajlar olur. Yapmamız gereken bu dezavantajları ortadan kaldırmak." şeklinde konuştu.

İsmail Kartal ile görüştü mü?

Jorge Jesus basın toplantısına katılan bir kadın gazetecinin "İsmail Kartal ile görüştünüz mü?" şeklindeki sorusuna, "Bir kadın gazeteciden çok mutluyum. Henüz eski teknik direktörle konuşma fırsatım olmadı. Kendisi başarılı bir şekilde kapattı sezonu. Tabii ki büyük takımlar sezonu kupalarla kapatmak ister. Biz de bunu istiyoruz." yanıtını verdi.

"100. yılda şampiyonluk için kenetlenmemizi gösterelim"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç basın toplantısının sonunda, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 29. şampiyonluğa ulaşılacak yolda hepinizin desteğine ihtiyacımız olduğu bir döneme giriyoruz. Yarınki mali genel kurul da gelin kenetlenmemizi gösterelim. Bugün Şampiyonlar Ligi şansını konuşuyorsak bunu sağlayan İsmail hocamıza veda ederken, ona duyduğumuz minneti de haykıralım." dedi.

İmzayı attı, forma ve atkıyla poz verdi

Basın toplantısının sona ermesinin ardından Jorge Jesus kendisini 1 yıllığına Fenerbahçe'ye bağlayan sözleşmeyi imzaladı. Portekizli teknik adam daha sonra Ali Koç'la birlikte foto muhabirlerine Fenerbahçe forması ve üzerinde 'Hazır mısınız?' yazan atkı ile poz verdi. Jesus bu sırada "Başkanımız sahne senin dedi. Ben sahnede Fenerbahçe ve Fenerbahçe taraftarıyla birlikteyim" ifadelerini kullandı. 

Senin için hazırladığımız haberler