Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç: "Bu Türkiye'nin ayıbıdır"

13.12.2023 - 20:00 | Son Güncellenme: 13.12.2023 - 20:59

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç yeni açıklamalarında TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Halil Umut Meler, passolig, Erden Timur ve Lale Orta hakkında konuştu.

Kulüpler Birliği  Başkanı Ali Koç: "Bu Türkiye'nin ayıbıdır"

Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç yeni açıklamalarında saldırıya uğrayan hakem Halil Umut Meler, TFF'nin kararları, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ve passoligden bahsetti.

"Şiddet içeren bir olayın kabul edilmesi mümkün değildir"

Ali Koç açıklamalarında Ankaragücü - Çaykur Rizespor maçında hakem Halil Umut Meler'in saldırıya uğraması hakkında "Toplantımızın bir bölümüne Spor Bakanımız da katıldı. Pazartesi günü yaşanan olaylar tüm ülkemizi derinden yaralamıştır. Aynı zamanda da ülke marka değerine zarar vermiştir. Böyle şiddet içeren bir olayın kabul edilmesi mümkün değildir." dedi. 

Koç'tan geçmiş olsun mesajı

Kulüpler Birliği Başkanı Koç konuşmasının devamında şu ifadelerle Meler'e geçmiş olsun dileklerini iletti: "Halil Umut Meler'in yaşadıkları kare kare seyrettiğimiz hepimizin içini acıttı. Kendisine ve ailesine maçı yöneten hakemlere ve Türk futbolunun geneline geçmiş olsun demek istiyoruz."

Ali Koç'tan Meler'e çağrı

Açıklamalarının devamında Halil Umut Meler'in hakemliği bırakması yönündeki haberler hakkında konuşan Ali Koç "Önemli olan Meler'in sağlığına kavuşması. O anın verdiği üzüntü ve şokla verdiği kararı değiştirip sahalara dönmesini diliyoruz. Zaten hakem kalitesindeki sıkıntılar malum. Türkiye'nin 1 numaralı hakeminin dönmesini arzu ediyoruz." diyerek Meler'in sahalara dönmesi yönündeki isteğini dile getirdi.

"Gün adım atma günüdür"

Sporda daha önce de benzer olayların yaşandığını vurgulayan Ali Koç bu konuda ise "Sporun ruhuna hiç yakışmadı. Şu ana kadar bu konu konuşuluyor. Ancak şunu da unutmayalım. Daha önce de statlarımızda defalarca yaşandı. Belki bu kadar göz önünde değildi. Ama yıllarca benzer olaylar yaşandı. Gün cesaretle sorunların üstüne gitmek ve adım atma günüdür." dedi.

"Bu tabloda herkesin payı var"

Kulüpler Birliği'nin başkanı Ali Koç açıklamalarında herkesin yaşananlar konusunda sorumluluk alması gerektiğini şu sözlerle vurvuladı: "Yaşananları geniş açıdan ele almalıyız. Gerçeği hep birlikte görmemiz gerek. TFF, MHK, hakemler, kulüpler, herkesin nereden nereye geldiğimizi irdelemesi gerekir. Hepimiz son yaşananlardan hareketle Türk futbolunun geldiği noktayı düşünmek zorundayız. Nasıl geldiğimizi anlarsak, bundan sonrası için çözüm yaratabiliriz. Bu tabloda herkesin payı var. Sorunlar, TFF'nin kendisini ayırıp sorumluluğu sadece başkalarına yükleyerek çözeceği sorunlar değildir."

Ali Koç, Büyükekşi hakkında konuştu

Ali Koç konuşmasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi hakkında ise şunları söyledi: "TFF Başkanının spor medyasını, teknik direktörleri, sporcuları, kulüpleri, başkanları bu olayda suçlayıcı, azmettirici tavrı toplantıda şiddetle reddedilen ve kabul edilemez bir unsur olduğunda hem fikiriz. Tabii bunu söylemek zorunda kalıyoruz. Büyükekşi'nin 2019-20 ve 2020-21 sezonlarında Gaziantep FK başkanlığında hakemlerle ilgili açıklamalarına göz atmalısınız. Burada tutarsızlık var."

"Türk futbolu artık çatışma, ayrıştırma noktasına gelmiştir"

Açıklamalarında Türk futboluna da değinen Ali Koç artık yaşananların ciddi bir noktaya geldiğini "Hepimizin hedefi başarı. Kazanmak kaybetmek bu işin doğası. Türk futbolu artık çatışma, ayrıştırma noktasına gelmiştir. Bu durum sadece futbola değil ülkemize son derece zarar vermektedir. Ülkemizin birlik beraberliği her türlü rekabetten çok daha önemlidir. Bu unsur ülkemizin huzuru en önemli kırmızı çizgimizdir." diyerek vurguladı.

"TFF ve tüm paydaşların yaptıkları yanlarına kar kalmamalı"

Konuşmasında futboldaki şiddet konusunda sorumluluk alınması gerektiğine dikkat çeken Koç "Futbolda şiddet herkesten önce futbol camiasının sorumluluğudur. Bu aşamada asla yapılmaması gereken unsurlar sorumluluğu başkalarına yıkmak, kendi sorumluluklarını görmezden gelmek, bu talihsiz olayı fırsat olarak kullanmaktır. Tartışmalara göz attığımızda bu bilinçten ne kadar uzak olduğumuzu görebiliyoruz. Futbol rekabeti üzerinden ne kadar ayrıştığımızı görebiliyoruz. Artık bunun yeri ve zamanı değildir. Bunu bilerek yapanlara izin verilmemelidir. Halının altına süpürülüp, ört bas edilen çok daha vahim olaylar yaşanmıştır. Ancak bir şey yaşanmamış gibi de devam etmiştir. Bu defterleri açmanın da zamanı gelmiştir. TFF ve tüm paydaşların yaptıkları yanlarına kar kalmamalı ki bu sorunlar inandırıcı kalıcı bir şekilde son bulsun." dedi. 

Bakanlıklardan randevu talep edilecek

Başkan Koç ayrıca bazı bakanlıkları ziyaret etmek istediklerini şu ifadelerle açıkladı: "Bakanımızın teşrifi ile bir araya gelip sorunlarımızı değerlendirdik. Kimin üstüne neler düştüğünü konuştuk. İki önemli sorun var. Biri adil rekabet diğeri finansal sorunlarımız. Bakanımızın kulüplerimizin TFF'ye bakış açısını bizzat bizlerden duymasını önemli buluyoruz. Ayrıca futbolun sorunların sadece TFF'den dinleyen Cumhurbaşkanımız, Adalet ve İç İşleri Bakanlarımızı da ziyaret etmek için randevu talep edeceğiz."

"En büyük ihtiyaç federasyonun sorunlarla yüzleşmesidir"

Sporda şiddetin ana sebeplerine değinen Koç bu konuda "Şiddetin ana sebebi olarak adaletsiz rekabete son verilmesi için tüm insiyatifleri alacağımızı duyuruyoruz. En kısa zamanda her şeyin normale döneceğini temenni ediyoruz. Adil ve şeffaf bir rekabet ortamının norm hale gelmesini arzu ediyoruz. En büyük ihtiyaç ise federasyonun bu ihtiyaca inanması, sorunlarla yüzleşmesidir." değerlendirmesinde bulundu.

"MHK'ler değişiyor sorunlar hala devam ediyor"

Ali Koç açıklamalarında kendilerini rahatsız eden bir diğer noktayı şu sözlerle açıkladı: "Bizleri rahatsız eden unsurlardan bir tanesi de UEFA'ya, FIFA'ya, İngiltere'ye teşekkür eden TFF Başkanının hiçbir şekilde kulüplere, sporculara, teknik direktörlere teşekkür etmemesi aslında çok şey ifade ediyor. Kulüpler Birliği başkanı olarak herkese refleksleri için teşekkür ediyorum. Federasyondan çok memnun olan kulüpler var az sayıda. Hiç memnun olmayanlar var. Niyetine hâlâ destek olalım ama bu yaklaşımla, kadroyla bu sorunlara çözüm sağlayamaz diyen kulüpler var. MHK'ler değişiyor sorunlar hala devam ediyor. Adil rekabetin olmamasında ana unsuru biliyoruz. Federasyon bir irade göstereceğini ifade etti. Bu olaydan sonra ne olacak göreceğiz."

"İşlerin ele alış şeklinde ciddi bir acemilik var"

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin eskiden bu sorunları yaşadığını belirten Ali Koç "Büyükekşi de bu sorunları Gaziantep FK başkanıyken yaşadı. 6-7 defa açıklaması var hakemlerle ilgili. İstifa edip etmeme konusu burada gündeme gelmedi. İşlerin ele alış şeklinde ciddi bir acemilik var." dedi.

"Bu Türkiye'nin ayıbıdır"

Ali Koç, Fenerbahçe'nin kurşunlanan otobüsüne ise şu ifadelerle değindi: "Erteleme kararında başkanlara başvuruldu mu? Tabii ki başvurulmadı. Süresiz erteleme kararından sonra Salı günü maçlar başlamaz. Herhalde aklı selim davranıldı. Arkadaşlar Fenerbahçe'nin otobüsü kurşunlandı. Bu Türkiye'nin ayıbıdır. Orada bile maçlar ertelenmedi. Fenerbahçe sahaya çıkmazsa cezaya katlanır dendi."

"Bu olaydan sonra federasyon hangi noktada göreceğiz"

Koç, hakem atamaları için getirilecek yeni sistemi hâlâ beklediklerini "Başkanlarımızın çoğunluğunda hakemlerin hastane çıkışı yaptığı konuşmalar, sözcü olarak seçilen kişiler içeride büyük rahatsızlık yarattı. Hakemlerin durumu ortada. Bu olay yaşandı diye onları unutacağız diye bir durum yok. Devre arasında ciddi radikal adımlar atılacağı, hakem sıkıntısının minimilize edilmesi için yol haritası olduğu söylendi. Bu olaydan sonra federasyon hangi noktada göreceğiz. Hakem atamaları için yeni sistem getirileceği ifade edilmişti. Bekliyoruz. Hatta TFF, 'Bizi de mi yemeye çalışıyor hakemler' diye kuşkulandı. En son yaptığımız toplantıda da bazı talimat değişikliklerinin yapılacağı ifade edilmişti." diyerek vurguladı. 

Süper Lig açıklaması

Ali Koç, Süper Lig hakkında bir şeyin konuşulmadığını söyledi ve "UEFA'ya spor yasasının gönderilip gönderilmemesi konusunda muamma vardı. Onun takip edilmesini rica ettik." dedi.

"Passoligin kaldırılmasını istedik"

Koç konuşmasında passoligin kaldırılmasını istediklerini "Passolig mümkünse kaldırılmasını istedik. Yeni ihaleden ziyade tamamen kaldırılmasını istedik." diyerek belirtti. 

"Ben federasyon başkanı olsam..."

TFF seçimleri hakkında konuşan Ali Koç "TFF seçimlerinin daha adil olmasını birden fazla aday olmasını istedik. Kurulların kendi içlerinde seçimleri olması gerektiğini, tamamen bağımsız olması gerektiğini konuştuk. Ben federasyon başkanı olsam Serdar Tatlı'yı da çağırırım, Ferhat Gündoğdu'yu da çağırırım, sen ne diyorsun diye sorarım." dedi.

"Soruşturma açıldı ama sözlü ifade için gelen giden yok"

Kulüpler Birliği Başkanı Koç ayrıca "Erden Timur bana Lale Orta'nın görüntü yolladığını söyledi. Soruşturma açıldı ama sözlü ifade için gelen giden yok." dedi. 

"Bu ceza ile olacak işler değil"

Kulüpler Birliği Başkanı Koç açıklamalarının devamında ise "TFF gerçekten temizlik istiyorsa malzeme burada. TFF ile son toplantımızda temiz futbol için ortak komisyon istedik. Tamam dediler. Biz de isim vereceğiz. Ama son yaşananlardan sonra hala istiyorlar mı zaman gösterecek. Konjektür çok müsait. Toplantıda bu gündeme geldi. TFF'nin faaliyet raporunda ceza kalemi var. Ve bunun bütçesinin artılrılması var. Başvurularımız uzun sürdü. 47 bin Euro geri aldık. Bunu federasyon değil İç İşleri Bakanlığı ödüyor. Bu ifade özgürlüğüne ciddi şekilde engel. AİHM'e gidenler geri alabilir. Bu ceza ile olacak işler değil." ifadelerini kullandı. 

"Sevk edenler de kim onlara da bakmak lazım"

Hakemler hakkında "Hakemler maça çıkar ya da çıkmaz bilmiyorum. Benim hakemlerle ilgili düşüncemi biliyorsunuz." diyen Koç, passoligin maaliyetleri hakkında ise "Passolig bizim için büyük bir maaliyet. Kolluk kuvvetlerinin mesai dışı çalışmaları, özel güvenlikler bizim için masraflar. Bunun için devletimizden yardım istedik. Polisiye tedbirlerle bu işleri çözemeyiz. Cezayla bizleri disipline edebileceğini düşünüyorlar. Olmuyor. Başkanlarımız yedikleri cezaları anlattılar. Bazılarının 1 aylık maaşı kadar ceza geliyor. Sevk edenler de kim onlara da bakmak lazım." dedi.

Koç son olarak ise "Kim güçlü kim korkak zaman gösterecek." ifadelerini kullandı."

Senin için hazırladığımız haberler